Bivši oficir svedočio u Mladićevu odbranu

Svedočeći u odbranu Ratka Mladića, bivši oficir Vojske Republike Srpske Velimir Kevac izjavio je, pred Haškim tribunalom, da je Ključ 1992. napustilo "više od polovine" muslimana, ali ne zbog progona nego "zato što su se plašili". Kao svedok pred sudom se pojavio i novinar Slaviša Sabljić.

Vladimir Kevac rekao je da više od polovine muslimana napustilo Ključ, zato što su se plašili i jer su hteli da smeste porodice tamo gde su osećali da će biti malo bezbednije, prenosi Beta.

Svedok je, dok ga je unakrsno ispitivala zastupnica optužbe, potvrdio da su srpske snage nad muslimanima počinile zločine, uključujući masovna ubistva i paljenje kuća, ali je negirao da je cilj tih zlodela bio da se nesrpsko stanovništvo ukloni iz opštine.

Po tužilaštvu, od 17.000 Muslimana pre rata, u Ključu ih je do kraja sukoba ostalo oko 1.000.

Kao Mladićev svedok pred sudijama se pojavio i novinar Slaviša Sabljić čija se pisana izjava, prema sažetku koji je pročitao branilac Branko Lukić, odnosila pretežno na Mladićevo delovanje u Hrvatskoj 1991, dok je bio komandant Kninskog korpusa.

Za vreme unakrsnog ispitivanja Sabljića, tužiteljka Karolin Edžerton pustila je snimke razgovora u kojima je, s jeseni 1991, Mladić pretio da će uništiti Zadar, Split i Šibenik, rekavši i da je Dubrovnik "počeo da deljači".

Kasete na kojima su ti razgovori snimljeni pronašla je, pri pretresu Mladićevog stana u Beogradu 2010, srpska policija, precizirala je tužiteljka.

Vezu sa ratom u BiH, tužiteljka je nastojala da uspostavi citirajući Mladićeve reči sa skupštine RS u maju 1992. da se oko Sarajeva moraju zgusnuto rasporediti 300 artiljerijskih cevi, "ako želimo da se muslimani predaju".

Precizirajući da nije bio na toj sednici, svedok Sabljić je odgovorio da je Mladić "vojnik" i da su to "njegovi stavovi".

"Da li je ispravno postavljati artiljeriju oko grada, ja to ne znam. Ja mogu prihvatiti ovo kao njegovu vojnu doktrinu", rekao je Sabljić, uz napomenu da je Mladića video samo jednom, u kninskom selu Kijevo "kako se u podne ljubi s Milanom Martićem".

General Mladić (72), tadašnji komandant VRS, optužen je za progon muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština, uključujući Ključ, imao razmere genocida.

Zbog zločina nad Hrvatima, Haški tribunal je Martića, predsednika samoproglašene Republike Srpske Krajine, osudio na 30 godina zatvora.

Optužnica ga tereti i za genocid u Srebrenici, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Sledećeg svedoka odbrane, Mladić će izvesti u ponedeljak, 26. januara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво