Читај ми!

Kevac: Sukob u Ključu izazvali Muslimani

U nastavku odbrane Ratka Mladića, bivši oficir JNA i Vojske RS Velimir Kevac rekao je da su rat u Ključu, krajem maja 1992, izazvali lokalni Muslimani, napadom na kolonu JNA u povlačenju iz Hrvatske.

Svedok Velimir Kevac je rekao da su i Srbi, ne samo Muslimani, počeli da napuštaju Ključ, nakon što je JNA zbog napada krenula u akciju razoružavanja muslimanskih sela, prenosi Beta.

General Mladić (72), u to vreme komandant VRS, optužen je za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština, uključujući Ključ, imao razmere genocida. Od 17.000 Muslimana pre rata, u Ključu je do kraja sukoba ostalo njih oko 1.000.

Tadašnji opštinski zvaničnik Omer Filipović, prema rečima Kevca, prvo nije prihvatio poziv JNA za razoružanje, ali je "posle plotuna upozorenja" taj stav promenio.

Prema optužbi i iskazima ranijih svedoka, Filipović je kasnije ubijen u zarobljeničkom logoru na Manjači.

Deo "nelegalne" Teritorijalne odbrane u tim selima mirno je prihvatio poziv za razoružanje i odložio je oružje, a deo je to odbio, zbog čega je vojska zatim krenula "u pretres terena i potragu za pripadnicima TO koji bi bili potencijalna opasnost za srpsko stanovništvo i VRS", rekao je svedok.

Nakon što mu je, u unakrsnom ispitivanju, tužiteljka Karlin Edžerton predočila da je u granatiranju sela Udin Han, 28. maja 1992, bilo civilnih žrtava, Kevac je odgovorio da za to "nije čuo" i da tada "nije bio na tom prostoru".

O zločinu u selu Velagići, svedok je, po sopstvenim rečima, čuo da je "vojna policija obavila uviđaj i da su počinioci uhapšeni i prebačeni u zatvor u Banjaluci".

Prema optužnici protiv Mladića, srpske snage su u školi u Velagićima, 1. juna 1992, usmrtile 77 muškaraca.

Na tužiteljkinu tvrdnju da su nesrbi, tokom tih akcija, "masovno hapšeni", Kevac je uzvratio da to "nije bila raširena praksa", te da su hapšeni i pritvarani samo "oni koji su bili naoružani".

Suđenje Mladiću biće nastavljeno sutra. Optužen je i za genocid u Srebrenici, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, od 1992. do 1995. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи