Читај ми!

Ljajić: Zahtev Grabar Kitarović komplikuje odnose dve zemlje

Zahtev Kolinde Grabar Kitarović generalnom sekretaru UN da preduzme korake kako bi se Vojislav Šešelj vratio u pritvor predstavlja brutalno mešanje politike u rad Haškog tribunala i samo komplikuje odnose Srbije i Hrvatske, kaže Rasim Ljajić.

Potpredsednik Vlade i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić ocenio je u izjavi Tanjugu da lider radikala, i posle izbora u Hrvatskoj, "nažalost" ostaje predmet unutrašnjopolitičke debate u toj zemlji, istakavši da ni Srbija, od koje je traženo da se ogradi od Šešeljevih izjava, niti generalni sekretar UN nisu adresa za takve poruke.

"I jedna i druga su pogrešne adrese, što samo uverava da ovo nema veze ni sa pravom ni sa politikom, već samo sa marketingom. Svako zna da Ban Kimun o tome ne odlučuje, a još manje Srbija. Nas apsolutno niko ništa nije pitao. Jedina prava adresa za njihove zahteve jeste Sudsko veće Haškog tribunala koje je donosilo sve ove odluke", rekao je Ljajić.

Naglasivši da niko ne može da objasni zašto se tolika važnost i značaj pridaju izjavama predsednika "jedne vanparlamentarne stranke", Ljajić je ponovio da Srbija želi najbolje odnose sa Hrvatskom i da takve izjave ne idu u prilog tome.

"Ovo što se sada radi nije korak u dobrom smeru. Mi želimo normalizaciju naših odnosa i nismo učinili nijedan korak da se oni pogoršaju", rekao je Ljajić.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković smatra da je zahtev predsednice Hrvatske čisto politička provokacija, čiji je cilj da se Grabar Kitarović u hrvatskoj javnosti predstavi kao "pravoverna", dodavši da taj zahtev ne bi trebalo da utiče na odluku suda niti brzinu sudskog postupka.

"To je veoma nekorektan diplomatski gest, ali nisam očekivao drugačiji stav od desno orijentisane predsednice. On, ionako zahlađene odnose dve zemlje, čini još hladnijim i stvara još jednu distancu između srpskog i hrvatskog naroda", zaključio je Vuk Stanković.

Grabar Kitarović je danas zatražila hitnu presudu za Šešelja.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи