Читај ми!

"Čistoća" izdala potvrdu da su torte uništene

Inspekcija i proizvođač dobili potvrdu od preduzeća "Čistoća" da su torte koje su stigle na deponiju uništene, iako su se kasnije našle na crnom tržištu.

Gradsko veće Kragujevca utvrdilo je da je napravljeno više propusta i najooštrije osudilo nesavestan rad zaposlenih u Javno-komunalnom preduzeću "Čistoća", prenosi Tanjug.

Na sednici Gradskog veća usvojen je izveštaj petočlane Komisije o utvrđivanju okolnosti zbog kojih su se torte prodavale na ulicama, umesto da budu uništene.

Komisija traži da se ubuduće precizno definišu procedure kako se takav otpad uništava i ko sve treba tome da prisustvuje.

"Osnovni propusti su što torte nisu smele da dođu na deponiju u originalnom pakovanju u kakvom se prodaju, kao i što u dokumentaciji 'Čistoće' piše da su uništene, a nisu", rekao je predsednik Komisije Saša Milenković.

Naglašavajući da su i proizvođač i inspekcija dobili potvrdu od javno-komunalnog preduzeća "Čistoća" da su torte uništene, Milenković je rekao da je najveći propust što je 24. decembra, kada su torte dovezene na uništavanje, rampa deponije od 15.30 bila otvorena i nije se kontrolisao ulazak vozila.

"Komisija je pregledala snimak video-kamera sve do 17 časova, do kada se zbog svetla moglo videti ko sve ulazi u deponiju i do tog trenutka je ušlo i izašlo, bez kontrole, petnaestak vozila kojima su iznete torte", rekao je Milenković.

Napominje da je neophodno da se utvrde konkretne procedure kako se takav otpad uništava.

"U cenovniku JKP 'Čistoća' postoji procedura i odnosi se na pripremu za uništavanje otpada, ali ne postoji na koji način se to radi, zbog čega je jedan od zaključaka Komisije da treba definisati precizirnu proceduru kako se uništava i ko treba da prisustvuje",
rekao je Milenković.

Među predlozima mera Komisije je i da Nadzorni odbor "Čistoće" pojača unutrašnji nadzor nad poslovanjem preduzeća i da se pojača nadzor komunalne inspekcije kako se slične situacije ne bi dogodile.

Komisija je u izveštaju na osam strana, između ostalog, zatražila i da se preispitaju postojeće odluke u vezi sa upravljanjem otpadom, kao i da se ispita krivična odgovornost odgovornih lica i zaposlenih zbog prodaje torti.

U izveštaju je navedeno i da proizvođač u dokumentu o kretanju otpada koji je dostavio Službi za deponovanje otpada "Čistoće" nije popunjena rubrika – masa otpada, iako je u tom momentu bio poznat broj torti koje su najavljene za deponiju – 18.432, odnosno 13.260 kilograma.

Na sednici Gradskog veća čulo se i da Kragujevac dnevno ima oko 150 tona otpada, od čega je oko 60 odsto, odnosno oko 90 tona otpada organskog porekla.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво