Читај ми!

Šešelj traži da Hag kazni Bramerca

Lider Srpske radikalne stranke i haški optuženik Vojislav Šešelj zatražio je od Pretresnog veća Haškog tribunala da protiv glavnog tužioca Serža Bramerca primeni rigorozne disciplinske mere i kazni ga zbog "nedozvoljenog ponašanja", saopštio je Haški tribinal.

U odgovoru na zahtev Tužilaštva da se povuče odluka o njegovom privremenom puštanju na slobodu, Šešelj navodi da je Bramerc, postupanjem u njegovom predmetu, demonstrirao "visok stepen nedozvoljenog ponašanja, prihvativši da bude politički instrumentalizovan od strane briselske administracije i hrvatskih političara", prenosi Tanjug.

"Očigledno je da je glavni tužilac Serž Bramerc zloupotrebio funkciju, da je politički instrumentalizovan i da je 'produžena ruka' hrvatskog režima i briselske administracije", navodi Šešelj u podnesku koji je objavio Haški tribunal.

"Zahtev glavnog tužioca Bramerca je dokaz da on baca ljagu na funkciju tužioca. On se hvali time što je 'produžena ruka' hrvatskog režima i Brisela i računa da će, zahtevom dokazana njegova zloupotreba tužilačke funkcije, biti nagrađena", stoji u podnesku.

U Šešeljevom odgovoru se ukazuje na to da je nedvosmisleno propisano da tužilac ne sme da prima uputstva od bilo koje vlade ili bilo kojeg drugog izvora, dok "Bramercov zahtev od 28. novembra dokazuje suprotno".

"O tome mora da vodi računa Pretresno veće, jer je dužno da obezbedi fer i pravičan postupak i u tom smislu je dužno da spreči svaku zloupotrebu od strane učesnika u postupku", ističe Šešelj u podnesku.

On naglašava da Pretresno veće ima obavezu da takvo ponašanje glavnog tužioca utvrdi kao nedozvoljeno i suprotno odredbama Statuta, ali i u skladu sa svojim ovlašćenjima pokrene odgovarajući disciplinski postupak protiv Bramerca.

Šešelj u podnesku objašnjava da je, u postupku protiv njega, Tužilaštvo pokazalo sklonost da tužilačku funkciju potčini zahtevima i nalozima koji dolaze sa strane.

"Zato je i kompletan postupak protiv Šešelja po dužini i kršenjima osnovnih i ljudskih i procesnih prava prevazišao sve do sada vođene postupke pred nekim međunarodnim sudom", zaključuje se u podnesku.

Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je krajem novembra ukidanje odluke o privremenom puštanju na slobodu Vojislava Šešelja, uz obrazloženje da njegovo ponašanje po povratku u Srbiju potkopava osnove za puštanje, koju je Sudsko veće donelo 6. novembra.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво