Počelo suđenje Oliveru Ivanoviću

Suđenje predsedniku SDP Oliveru Ivanoviću i još četvorici Srba optuženih za ubistva kosovskih Albanaca 1999. i 2000. godine počelo je u Osnovnom sudu u severnoj Kosovskoj Mitrovici.

Ročište pred sudskim većem predsednice suda Roksane Komša, počelo je čitanjem optužnice. Tužilaštvo Euleksa zastupa tužilac Cesari Mihaljčuk, prenosi Beta.

"Ovo što se sada radi nema nikakvog osnova u spisima", naveo je advokat Olivera Ivanovića Nebojša Vlajić i istakao da su u postupku teško prekršena ljudska prava Olivera Ivanovića. 

Advokat Dragoljuba Delibašića je naveo da "ovo što smo slušali zbilja nije uvodna reč, nego neka vrsta završne reči".

"Tužilac je namerno hteo da ovo prikaže kao jedan grandiozni predmet da opravda svoj rad i ritvor od godinu dana koji traje", rekao je Miodrag Brkljač.

Komentarišući slučaj Olivera Ivanovića i još četvorice Srba, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenjuje da Kosovo nema ozbiljne i pouzdane pravosudne institucije.

"Svi građani koji prate situaciju na KiM, očekuju da Ivanović bude pušten, oslobođen, da budu uvažene garancije koje su pružene i da se omogući da postupak u vezi s njim ne bude dalje instrumentalizovan u političke svrhe", kaže Marko Đurić.

Oliveru Ivanoviću, Dragoljubu Delibašiću, Iliji Vujačiću, Nebojši Vujačiću i Aleksandaru Lazoviću, sudi se po zajedničkoj optužnici.

Ivanović se tereti da je 1999. godine predvodio čuvare mosta u severnom delu Kosovske Mitrovice i "podstrekavao ih na ratne zločine", kao i za ratne zločine nad albanskim stanovništvom.

Delibašić, bivši oficir MUP-a Srbije, ne tereti se za ratni zločin kao ni ostala trojica optuženih Srba već za podstrekivanje na zločine protiv albanskog stanovništva.

Delibašić se tereti da je 2000. godine kao komandir policije u Kosovskoj Mitrovici u saizvršilaštvu sa Ivanovićem kao vođom "srpske paravojne grupe Čuvari mosta", podstrekavao policajce, a Ivanović čuvare mosta da upadnu u nekoliko zgrada u Severnoj Mitrovici, proteraju i ubiju albanske civile, koji su živeli u njima.

Ilija Vujačić, Nebojša Vujačić i Aleksandar Lazović se terete da su kao pripadnici grupe Čuvara mosta, izvršili teška ubistva i pokušaj teških ubistava 2000. godine.

Oni su prvi put izvedeni pred sudsko veće 26. avgusta kada su se izjasnili da nisu krivi za dela koja im se stavljaju na teret.

Optužnica ima više od 50 strana, predložen je veliki broj svedoka, navedena su imena žrtava i mesta na kojima su okrivljeni Srbi navodno izvršili krivična dela.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво