Privedeni bugarski aktivisti?

Organizacija Falun Gong navodi da je srpska policija u nedelju odvela sedam državljana Bugarske i dva državljanina Rusije iz njihovog hostela u Beogradu, ali nije zvanično potvrđeno da su oni privedeni.

Organizacija Falun Gong, malo poznata srpskoj javnosti,  u saopštenju dostavljenom Tanjugu takođe tvrdi da trojici aktivista, državljana Hrvatske i Slovenije nije dozvoljen ulazak u Srbiju, kao i jednom Slovaku i jednoj Finkinji.

Oni su, navodi se u saopštenju, nameravali da mirno protestuju za vreme samita u Beogradu u cilju podizanja svesti o stanju ljudskih prava u Kini, prvenstveno zbog "protivzakonitog progona" Falun Gonga.

Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović nije danas u Briselu želela da komentariše privođenje bugarskih aktivista, a uzdržan je bio i predstavnik Evropske Komisije, prenosi Tanjug.

"Obaveštena sam o toj neprijatnoj situaciji, ali još ne znamo sve činjenice", rekla je Jadranka Joksimović, odgovarajući na novinarsko pitanje tokom konferencije za medije u Briselu.

Srpska ministarka je istakla da je uverena da će policija i druge službe uraditi svoj deo posla, kako bi se našlo rešenje.

Hapšenje bugarskih aktivista, koji su tokom samita Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope nameravali da protestuju zbog stanja ljudskih prava u Kini, nije hteo da komentariše ni Vilijam Danijelson iz Evropske komisije, koga je isti novinar pitao kako EU gleda na hapšenje svojih građana u Srbiji.

"Hajde da prvo utvrdimo činjenice", rekao je Danijelson.

Oglasila se i nevladina organizacija Amnesti internešenal koja je izrazila zabrinutost zbog izveštaja o hapšenju aktivista.

I predsednik parlamentarne grupe za Srbiju u Evropskom parlamentu Edvard Kukan zatražio je da se odmah oslobode aktivisti koji su pritvoreni u Beogradu i najavio da će tražiti objašnjenje od srpskih vlasti o tom incidentu.

Kukan je saopštio da je prema njegovim saznanjima pritvoreno jedanaest državljana EU, među kojima su devet Bugara, jedan Slovak i jedan Finac.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво