Novinar Lalović svedočio na suđenju Mladiću

Svedočeći u odbranu Ratka Mladića, novinar televizije sa Pala Snježan Lalović izjavio je u Hagu da je s proleća 1995. snimio pripadnike Unprofora vezane na Jahorini kako bi se NATO odvratio od daljih vazdušnih napada na Vojsku Republike Srpske.

Snježan Lalović je posvedočio da su ga na radiorelejni objekat na Jahorini uputila njemu nepoznata uniformisana lica i da pritom nisu pominjali generala Mladića. Tvrdio je i da zarobljenici iako vezani nisu bili maltretirani, prenosi Beta.

Optužnica Ratka Mladića, komandanta VRS, tereti, pored ostalog, za uzimanje za taoce oko 200 vojnih posmatrača UN nakon što je NATO krajem maja 1995. avionima napao VRS.

Lalović je posvedočio da su mu uniformisana lica "rekla" da snimi pripadnike Unprofora kod releja na Jahorini "jer preti opasnost da će taj objekat biti gađan".

Svedok je, međutim, negirao da je radio po naređenju vojske i policije RS, tvrdeći da je od oficira dobio "informaciju" o tome šta će se dogoditi, "a ne naređenje".

Tokom unakrsnog ispitivanja, tužiteljka je svedoku predočila da je general Mladić tadašnjem komandantu Unprofora Rupertu Smitu zapretio da će "gledati ubijanje pripadnika Unprofora na televiziji ako nastavi bombardovanje".

Sugerišući da je Mladić upozorio na eventualno stradanje "plavih šlemova" od NATO bombi, Lalović je istakao da je bio sa njima i da je i on mogao da pogine.

"Mi smo njih držali, u stvari, bili smo s njima, na Jahorini vrlo kratko, videli NATO avione i plašili se da će napasti te objekte. To je bio, u stvari, trik da se pokaže da su oni gore, a da se ti ljudi premeste na sigurno", rekao je svedok.

Na pitanje sudije Alfonsa Orija da li smatra da vezivanje pripadnika Unprofora za relej na Jahorini "maltretiranjem", Lalović je odgovorio da je svako vezivanje jedna vrsta maltretiranja, ali da njih niko nije tukao".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи