Читај ми!

Zapalila se ugljena prašina u "Kolubari"

Jedanaest radnika prevezeno na odeljenje toksikologije VMA, nakon što se na Polju D Rudarskog basena "Kolubara" zapalila ugljena prašina. Radnici se osećaju bolje, a jedan od njih zadržan je na posmatranju. Ekolozi za nesreću krive nemar menadžmenta "Kolubare".

Načelnica Nacionalnog centra VMA za kontrolu trovanja Slavica Vučinić kaže da je kompletnim ispitivanjem zaključeno da je reč o lakšem trovanju radnika, javlja Tanjug.

"Jedan od njih je preventivno zadržan na dužoj opservaciji, a svi će posle terapije biti pušteni", kaže Vučinićeva.

Prema njenim rečima, oni su bili dominantno izloženi ugljen-dioksidu i ugljen-monoksidu a "u kliničkoj slici su imali lakše tegobe – gađenje, povraćanje, glavobolju i vrtoglavicu".

Vučinićeva navodi i da su primljene i dve radnice koje su bile u kancelarijskom prostoru na površinskom delu kopa, a zbog promene pravca vetra bile su izložene produktima od ugljene prašine.

Dodaje da njih dve "od tegoba imaju muku i gađenje".

Radnici kažu da su često na udaru prašine, ali ne u ovolikoj koncentraciji.

"Nismo mogli da dišemo, jednostavno, valjda se dim spustio dole i nismo imali dovoljno kiseonika i jedan dečko je pao u nesvest", kaže radnik Radoljub Nikolić. 

Ranije tokom dana,  v. d. direktora Doma zdravlja u Lazarevcu Jovan Milojević, u čijem sastavu je zdravstvena stanica Rudovci, rekao je da su radnici pregledani i data im je odgovarajuća terapija u ambulanti.

Milojević je izjavio i da je lekar, koji je pregledao radnike koji su zatražili pomoć, tokom prepodnevna naveo da je jedan od njih izgledao kao da ima teže simptome trovanja.

Prema njegovim rečima, radnici su imali simptome trovanja "jer se prilikom sagorevanja ugljene prašine razvijaju razni gasovi".

Naveo je i da su neki od radnika sami došli i zatražili pomoć, a da je po neke otišao i sanitet jer se Rudovci nalaze na samom obodu kolubarskih kopova.

U saopštenju Rudarskog basena "Kolubara" navodi se da do samozapaljenja dolazi na završnim kosinama kopa, usled dugog vremena izlaganja ugljene etaže gde je završena eksploatacija, atmosferskim uticajima.

Iz "Kolubare" objašnjavaju da je magla najviše koncentrisana na prostoru kopa Polje D, u zoni otkopavanja ugljene etaže, na lokaciji kod rotornog bagera "glodar 8", kao i na prostoru rudarskog naselja, kod upravne zgrade Polja D u Medoševcu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво