Читај ми!

Hapšenja zbog krađe iz Robnih rezervi

Četvoro uhapšeno zbog sumnje da su Republičku direkciju za robne rezerve oštetili za oko 270 miliona dinara. Čelnici mlina iz Velikog Gradišta prodavali pšenicu koju su im Robne rezerve poverile na čuvanje. Tužilaštvo predložilo pritvor do 30 dana.

U Tužilaštvo za organizovani kriminal policija je privela četvoro osumnjičenih da su Republičku direkciju za robne rezerve oštetili za oko 270 miliona dinara.

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević rekao je Tanjugu da je svim osumnjičenima određeno zadržavanje (od 48 sati) radi njihovog saslušanja u tužilaštvu koje će uskoro početi.

Policija je privela direktora Privrednog društva "Mili mlin" iz Velikog Gradišta Jasminu Furundžić, bivšu načelnicu Odeljenja za urbanizam, komunalno-stambene i imovinsko-pravne poslove opštinske uprave Velikog Gradišta Zoricu Dragutinović, kontrolora "Jugoinspekta" a. d. Beograd Vlastimira Stankovića i Miomira Paunovića iz Beograda, načelnika načelnika Odeljenja za prehrambene proizvode u Republičkoj direkciji za robne rezerve.

Oni se, kako je naveo tužilac, terete da su izvršili krivična dela zloupotreba službenog položaja i zloupotreba položaja odgovornog lica.

Prema navodima krivične prijave, sumnja se da je Furundžićeva od 2008. do 2013. godine prisvojila više od 10.000 tona merkantilne pšenice u vrednosti većoj od 245 miliona dinara koja joj je bila poverena na skladištenje, rekao je tužilac.

Pored toga, u krivičnoj prijavi se navodi da je neosnovano naplatila i više od 25 miliona dinara po osnovu pružanja usluge skladištenja za robu koju nije imala na zalihama, a da su joj u tome pomogli Dragutinovićeva i Stanković.

Paunoviću se krivičnom prijavom stavlja na teret da je neosnovano vršio plaćanje usluge skladištenja nakon utvrđivanja manjka što je, prema Radisavljevićevim rečima, podrazumevalo njegovu obavezu da obustavi dalja plaćanja i skladištenje robe u skladištu "Mili mlin".

Na ovaj način osumnjičeni su preduzeću "Mili mlin" pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 270 miliona dinara, za koliko su oštetili Republičku direkciju za robne rezerve, navodi se u saopštenju policije koje je stiglo jutros.

Tržišna inspekcija je prošle godine kontrolisala svih 77 ovlašćenih skladištara Robnih rezervi. Kod njih 18 utvrđen je manjak od 50.000 tona pšenice i 30.000 tona kukuruza. Nadležni kažu da je sistem prevara bio dobro uigran.

"Duplo dno je nešto što je već ranije bilo uobičajena praksa. Onda, sistem međusobnog pozajmljivanja, pa kada se čuje da kontrola dolazi kod mene, ja od vas pozajmim žito. Onda ja vama to vratim kada je kontrola kod vas. Do toga da su skidane merdevine sa skladišta da ne bi kontrolor mogao da vidi da li stvarno ima žita u tim skladištima", kaže ministar trgovine Rasim Ljajić.

Pojedini su uzimali od države i do 10.000 evra mesečno za zakup skladišta iako su robu koju im je država poverila na čuvanje prodavali.

"Vršiće se kontrole i pre nego što neko dobije na tenderu. Pa onda, kada se žito skladišti, takođe će se vršiti kontrole i permanentno ćemo biti u sistemu kontrole i nadzora", navodi Ljajić. 

Država u svom vlasništvu ima samo jedno skladište kapaciteta 17.000 tona. Ostala iznajmljuju. 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво