Читај ми!

Amidžić: Nije bilo zlostavljanja zatočenih na Manjači

U nastavku suđenja Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, svedok odbrane bivši oficir VRS Boško Amidžić negirao je da su 1992. Muslimani u vojnom zarobljeničkom logoru na Manjači bili zlostavljani.

Tadašnjeg komandanta Vojske republike Srpske generala Mladića (72) optužnica tereti za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština imao razmere genocida.

Amidžić, koji je bio šef intendanske službe Prvog krajiškog korpusa VRS, potvrdio je da je na Manjači bilo manje namirnica nego što bi trebalo, ali je tvrdio da je "tako bilo svima" i da su zarobljenici jeli istu hranu kao i njihovi čuvari, prenosi Beta.

Pomoć su donosila dobrotvorna društva, muslimansko Merhamet i katoličko Karitas, naveo je svedok. Amidžić je, međutim, opovrgavao izveštaje tih organizacija s čijim je predstavnicima obilazio logor da su zarobljenici na Manjači bili zlostavljani.

Ti izveštaji "nisu odražavali stanje ... Isto smo gledali, a drugačije pričali ... Oni su potencirali nehuman odnos, maltretiranje, mučenje", posvedočio je Amidžić.

Po Amidžićevim rečima, netačna je i izjava svedoka optužbe Osmana Selaka da su predstavnici Merhameta iz Manjače preuzeli tela "četrdesetak" ubijenih Muslimana radi pokopa.

Kao dokaze o maltretiranju zarobljenika, Tužilaštvo se, tokom unakrsnog ispitivanja, pozivalo na izveštaj Međunarodnog komiteta Crvenog krsta da su na zarobljenicima bili "vidljivi tragovi nedavnog prebijanja".

Svedok je prvo rekao da "ne može da kaže da to (tragove) nije video", ali da oni nisu bili sveži, da bi potom promenio taj iskaz i tvrdio da "nije to video".

Tužilac je, zatim, Amidžiću predočio da su predstavnici Merhameta obavestili komandanta Prvog krajiškog korpusa Momira Talića da su na Manjači većinom zatvoreni "miroljubivi građani" koji su "izgladnjivani i tučeni", a trećina njih je povređena.

"Nije tako", odgovorio je Amidžić, koji nije prisustvovao sastanku, tvrdeći da se ta žalba odnosila na "druge logore" koje je "držala civilna policija". General Talić je, po svedoku, obećao da će "uticati" na šefa regionalne policije Stojana Župljanina da uslovi u tim centrima budu poboljšani.

Generalu Taliću suđeno je pred Tribunalom po optužnici za zločine protiv čovečnosti, ali je on umro pre kraja procesa. Stojana Župljanina, sud u Hagu nepravosnažno je osudio na 22 godine zbog zločina u Bosanskoj krajini.

Amidžić je rekao i da "nije znao" za ubistvo dvojice uglednih Muslimana na Manjači. "Ja nisam bio upoznat s ubistvom nijednog zarobljenika" na Manjači.

Mladićev svedok potvrdio je da ga je, kao i druge oficire VRS, plaćala Vojska Jugoslavije, koja je bosanskim Srbima dostavljala i municiju i drugu vojnu opremu.

Generala Mladića, Amidžić je opisao kao "pravu vojničinu" koja "traži red, rad i disciplinu i to na principu ličnog primera", "vrlo odlučnog i principijelnog".

"Nikada, zaista nikada, me nije razočarao", naglasio je Amidžić.

General Mladić će odbranu nastaviti sutra, iskazom sledećeg svedoka. Optužen je i za genocid u Srebrenici; terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperskim napadima i uzimanje za taoce pripadnika Unprofora, tokom rata u BiH.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи