Читај ми!

Pritvor zbog zločina u Štrpcima

Uhapšeno 15 osoba u Srbiji i Bosni i Hercegovini, zbog sumnje da su 1993. godine iz voza na relaciji Beograd–Bar izveli 20 ljudi koje su potom ubili, saznaje RTS. Viši sud u Beogradu odredio je večeras na predlog tužilaštva za ratne zločine pritvor do 30 dana osumnjičenima.

 Po nalogu Tužilaštva za ratne zločine, u Srbiji je uhapšeno pet, a u Bosni i Hercegovini 10 osoba. Tužilac za ratne zločine u Srbiji Vladimir Vukčević doneo je naredbu o sprovođenju istrage protiv pet osumnjičenih.

Među uhapšenima su komandant interventne višegradske brigade Boban Inđić, brat haškog osuđenika Milana Lukića Gojko Lukić, i komandant višegradske brigade Luka Dragićević.

MUP Srbije je saopštio da je uhapšeno pet osoba zbog sumnje da su izvršili krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Uhapšeni su G. L. (1956), J. L. (1953), Lj. V. (1962), D. V. (1960) i D. Đ. (1975), a po nalogu Tužilaštva za ratne zločine i u saradnji sa Tužilaštvom BiH, saopštio je MUP Srbije.

Sumnja se da je M. L. organizovao vojnu grupu, koja je 27. februara 1993. na železničkoj stanici u mestu Štrpci, zaustavila voz koji je saobraćao na liniji Beograd–Bar i nakon legitimisanja putnika nasilno izvela iz voza 20 civila – 18 Bošnjaka, jednog Hrvata i još jednu osobu nepoznate nacionalnosti.

U saopštenju je navedeno da su osumnjičeni putnike vojnim kamionom odvezli u Višegrad, u osnovnu školu u Prelovu, i da su ih uz pretnju oružjem odveli u fiskulturnu salu gde su ih tukli, fizički zlostavljali, oduzeli novac, čekove i druge vrednosti, a da je nekima naređeno da skinu odeću.

U prostorijama fiskulturne sale su ih držali dva časa, nakon čega su ih vezali žicom i odvezlu u selo Mušići, nekoliko kilometara dalje, piše u saopštenju.

"Osumnjičeni su kamion zaustavili u blizini spaljene kuće, u čijem pravcu su M. L. i još jedna osoba odveli putnike. Zatim su se čuli pucnji", navode u MUP-u.

Osumnjičeni su se posle streljanja vratili u selo Prelovo, gde su podelili oduzete vrednosti, a tela žrtava su sutradan, 28. februara, bačena u Drinu.

Garderoba i lične stvari otetih putnika spaljeni su kasnije u školskom dvorištu.

Postupajući po naredbama Suda BiH, pripadnici SIPA pretresli su i objekte na tri lokacije na području Višegrada kako bi pronašli i privremeno oduzeli predmete koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Većina ubijenih u Štrpcima bila je iz Prijepolja, Priboja, Beograda i Podgorice. Najstarija žrtva imala je 59, a najmlađa 16 godina.

U tom zločinu ubijeni su: Halil Zupčević, Senad Đečević, Esad Kapetanović, Iljaz Ličina, Fehim Bakija, Rifat Husović, Ismet Babačić, Šećo Softić, Adem Alomerović, Rasim Ćorić, Fikret Memović, Fevzija Zeković, Džafer Topuzović, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Nijazim Kajević, Zvjezdan Zuličić, Jusuf Rastoder i Tomo Buzov.

Do danas su pronađeni posmrtni ostaci Halila Zupčevića, Rasima Ćorića i Jusufa Rastodera u jezeru Perućac 2009, odnosno 2010. godine.

Za otmicu i ubistvo putnika u Štrpcima za sada je odgovarao jedino Nebojša Ranisavljević iz Despotovca. Viši sud u Bijelom Polju osudio ga je 2009. godine na 15 godina zatvora, a Vrhovni sud Crne Gore je potvrdio tu presudu.

Ranisavljević je bio pripadnik voda "Osvetnici" u sastavu interventne čete kojom je komandovao Inđić.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво