Kršić: Muslimani sami otišli iz Kotor Varoši

Svedok odbrane Vojislav Kršić sugerisao je, na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, da su Muslimani i Hrvati, s proleća 1992, otišli iz Kotor Varoši na inicijativu svojih sunarodnika.

Kršić, koji je bio oficir Kotorvaroške brigade Vojske Republike Srpske, kao dokaz za tvrdnju da ta brigada nije pribegla "etničkom čišćenju" nesrba, ispričao je da mu je "jedna prestrašena muslimanska devojka" opisala da su "došli nepoznati ljudi i rekli da Muslimani i Hrvati moraju otići, jer dolaze četnici i sve će ih poklati", prenosi Beta.

Onima koji su ostali, međutim, po svedoku ništa se nije dogodilo.

Kotor Varoš je, po optužnici protiv tadašnjeg komandanta VRS generala Mladića, jedna od sedam opština u kojima je progon Muslimana i Hrvata imao razmere genocida.

Za ubistvo jednog broja muslimanskih i hrvatskih muškaraca u selu Grabovica, u novembru 1992, kako je sugerisao Kršić, bili su odgovorni lokalni Srbi, a ne pripadnici VRS.

Napominjući da u vreme ubistva nije bio u selu, Kršić je rekao da, dok je bio prisutan, zarobljeni nisu bili vezani i da "nije bilo nikakvih radnji protiv njihovog dostojanstva". Potvrdio je da je zarobljene tada i popisao.

Tokom unakrsnog ispitivanja, tužiteljka Kamij Bajbls citirala je naređenje VRS da se "očisti" teritorija oko Kotor Varoši. Svedok je odgovorio da se to naređenje nije odnosilo na civilno stanovništvo.

Sličan odgovor, Kršić je dao i nakon što se zastupnica optužbe pozvala na naređenje da srpske snage granatiraju kotorvaroški Stari grad. On je rekao da je to značilo da se napadnu "njihove snage" razmeštene na tvrđavi koja "nije bila naseljeno mesto" i u kojoj nije bilo civilnih kuća.

Tužiteljka Bajbls je tvrdila i da su muškarci zarobljeni i ubijeni u selu Grabovica bili u odgovornosti Kotorvaroške brigade VRS.

"Pa, na izvestan način, da", prihvatio je Kršić.

Dok ga je dodatno ispitivao Mladićev branilac Branko Lukić, svedok je naznačio da je zločin u Grabovici bio "tabu tema i tada i sada" u Kotor Varoši.

Mladićeva odbrana izvešće pred sudije svog sledećeg svedoka u ponedeljak, 8. decembra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара