Читај ми!

Uhapšen zbog letaka protiv Roma

Uhapšen pripadnik grupe "Srbska akcija" F. G. u čijem stanu su pronađeni leci i plakati kojima se poziva na nasilje, govor mržnje i linč Roma. Osumnjičenom određen jednomesečni pritvor.

Kod F. G. (24) su, osim letaka protiv Roma, pronađeni i leci protiv LGBT populacije, predizborni leci protiv premijera Aleksandra Vučića i plakati podrške haškom optuženiku Ratku Mladiću, prenosi Tanjug.

Šef Biroa za saradnju s medijima Biljana Popović Ivković navela je i da je F. G. pripadnik neformalne društvene grupe "Srbska akcija", a da je uhapšen u saradnji MUP-a i Višeg javnog tužilaštva u Beogradu i da su mu oduzeti laptop, USB i mobilni telefon.

Biljana Popović Ivković je dodala da je osumnjičenom tereti za krivično delo izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti.

"Policija preduzima sve mere na rasvetljavanju svih okolnosti tog slučaja, a u sklopu istrage već su obavljeni razgovori sa još četiri osobe od kojih su uzeta obaveštenja koja su dostavljena tužilaštvu na dalji rad", rekla je Biljana Popović Ivković.

U međuvremenu, Viši sud u Beogradu odredio je Gajiću pritvor do 30 dana.

Sudija za prethodni postupak, na predlog Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, odredio je pritvor Gajiću zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će boravkom na slobodi ometati postupak uticanjem na svedoke, rekla je Tanjugu portparol Višeg suda Branislava Puzić.

Kako je navela, pritvor mu je određen i zbog postojanja osobitih okolnosti da će u kratkom vremenskom periodu, ukoliko se nađe na slobodi, ponoviti krivično delo.

Janković: Prevencija kroz obrazovni sistem

Zaštitnik građana Saša Janković pozdravio je aktivnosti Ministarstva unutrašnjih poslova na otkrivanju odgovornih za slučaj govora mržnje i pozivanja na netrpeljivost prema Romima.

"Dok država deluje, čovek može da oseća samo stid kada vidi kako neki ljudi razmišljaju i šta pišu o našim sugrađanima Romima. To se u ovoj fazi mora sankcionisati, ali ponovo ističem značaj prevencije, posebno kroz jačanje obrazovnog sistema u kome teme ljudskih prava i drugi humanistički sadržaji očigledno nemaju dovoljno mesta", stoji u saopštenju zaštitnika građana.

Evropska romska unija pozdravila je hapšenje. "Pozdravljamo aktivnost MUP-a, sa uverenjem da se takve stvari više neće događati", piše u saopštenju.

Inače, rasturanje letaka osuđeno je u javnosti, a reagovala je i zaštitnica ravnopravnosti Nevena Petrušić koja je podnela krivičnu prijavu.

Antifašistička akcija iz Novog Sada je saopštila da je za rasturanje letaka odgovorna organizacija "Srbska akcija".

Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović i Nacionalni savet romske nacionalne manjine kvalifikovali su ovaj čin kao govor mržnje, fašizam i ekstremizam.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво