Mandić optužio muslimanske ekstremiste za rat

Svedočeći u odbranu Ratka Mladića, bivši član kriznog štaba u Prijedoru Boško Mandić okrivio je "muslimanske ekstremiste" za izbijanje rata u tom gradu, s proleća 1992, ali nije negirao da su srpske snage, potom, počinile zločine nad Muslimanima i Hrvatima.

Prijedor je, prema optužnici protiv tadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske, generala Mladića , jedna od sedam opština u kojima je progon nesrpskog stanovništva imao razmere genocida, prenosi Beta. 

U pisanoj izjavi, uvedenoj u spis, Mandić je tvrdio da je rat izazvao napad Muslimana na policijski punkt i regrute JNA kod sela Hambarine, 22. maja 1992, posle čega su srpske snage napale selo.

Svedok je izjavio i da su muslimanske paravojske, osam dana kasnije, napale Prijedor.

Nesrpskim civilima, "koji nisu prekršili zakon i uzeli oružje u ruke", po svedoku, srpske vlasti su "pomogle da odu", uz asistenciju međunarodnih organizacija. Oni koji su bili naoružani, morali su biti ispitani u "istražnom centru" u Omarskoj.

Dok ga je unakrsno ispitivao tužilac Alan Tiger , svedok je potvrdio i da su nesrpska sela bila granatirana, te da su mnogi meštani završili u pritvorskim centrima Trnopolje, Omarska i Keraterm.

Na tužiočevu tvrdnju da su "stototine Muslimana bile ubijene" u napadima na Hambarine i Kozarac, svedok je uzvatio da to "nije znao", jer "nije učestvovao u tim operacijama". "Ako je bilo takvih izveštaja kriznom štabu, onda je logično da sam bio upoznat", dodao je, međutim, on.

Na sednicama kriznog štaba, Mandić je, kako je rekao, "postavio pitanje gde idu zlato i novac koji su uzimani od naroda dok su ga sprovodili... Da ne bi pala ljaga na nas za pljačku".

Zastupnik optužbe precizirao je da je u logorima kod Prijedora bilo pritvoreno oko 7.000 Muslimana i Hrvata. "Ne znam broj, možda je bilo... više hiljada", kazao je na to svedok.

Mandić je tvrdio da su u Trnopolju nesrbi imali "slobodu kretanja", dok su u Omarskoj i Keratermu bili pritvoreni i ispitivani ljudi koji su učestvovali u borbi. Na sugestiju tužioca da tu sve to bili civili "koji nisu imali veze s borbama", svedok je, međutim, kazao da je to "moguće" i da "ne zna", jer "nije imao uvid" u to ko je pritvoren, već je "samo čuo".

"Da li ste znali da su počinjeni masovni zločini", pitao je tužilac Tiger. "CCuo sam da je bilo torture prema nesrbima u Omarskoj i Keratermu, bilo je i ubistava, ali video nisam ništa", odgovorio je Mandić.

Dodao je da je čuo za ubistvo oko 150 muslimanskih zarobljenika u Keratermu, 25. jula 1992. "Slažem se da je to bio masakr", kazao je svedok.

Iskazom sledećeg svedoka Mladićeve odbrane, proces u Hagu biće nastavljen sutra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво