Читај ми!

Petnaest godina zatvora za zločin na Ovčari

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno osudio bivšeg pripadnika Teritorijalne odbrane Vukovara Petra Ćirića na 15 godina zatvora zbog učešća u ratnom zločinu kada su mučena i ubijena najmanje 193 ratna zarobljenika na farmi “Ovčara” kod Vukovara, 21. novembra 1991. godine.

Petru Ćiriću je u tu kaznu uračunata i kazna od 10 godina koja mu je izrečena pravnosnažnom presudom Okružnog suda u Novom Sadu, prenosi Tanjug.

Apelacioni sud je usvojilo žalbu tužioca za ratne zločine i preinačio kaznu iz prvostepene presude kojom je Ćirić bio osuđen na 20 godina zatvora (u koju mu je uračunata i kazna od 10 godina zatvora).

U odluci koja je objavljena na sajtu suda, navodi se da su osnovani navodi žalbe Tužilaštva da je prvostepenom presudom povređen krivični zakon, jer je prvostepeni sud odlukom o krivičnoj sankciji povredio zakon na štetu okrivljenog.

"Naime, prvostepeni sud je povredio krivični zakon time što je okrivljenog osudio na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 20 godina, imajući u vidu da, u skladu sa zakonom, jedinstvena kazna nije mogla preći 15 godina zatvora", navodi se u obrazloženju odluke Apelacionog suda.

Ćirić je osuđen jer je zajedno sa pripadnicima svoje jedinice i pripadnicima dobrovoljačke jedinice "Leva supoderica", protiv kojih je postupak pravnosnažno okončan, prema ratnim zarobljenicima - pripadnicima hrvatskih oružanih snaga, hrvatske ratne zarobljenike najpre tukao dok su oni protrčavali kroz špalir prilikom ulaska u hangar, nanoseći im pritom telesne povrede.

Ratni zarobljenici bili su iz redova hrvatske milicije i dobrovoljačkih jedinica koji su prethodno položili oružje pripadnicima JNA u Vukovarskoj bolnici, a zatim predati TO Vukovara.

Kada su zarobljenici, u više navrata, prevoženi traktorom na Grabovo, udaljeno oko jedan kilometar od Ovčare, u formiranom streljačkom vodu je zajedno sa ostalima pucao u njih.

"Tako ih je streljanjem lišio života, a tom prilikom je ubijeno 200 ljudi", navodi se u presudi.

Optužnicom za ratne zločine, Ćirić se tereti da je povređivao i ubijao zarobljenike na poljoprivrednom dobru Ovčara kod Vukovara, zajedno sa još 10 optuženih koji su ranije osuđeni na višegodišnje kazne zatvora, kao i više nepoznatih osoba.

Prema optužnici, zločin je trajao od popodnevnih časova 20. novembra do ranih jutarnjih časova 21. novembra 1991. godine.

Za ubistvo više od 200 hrvatskih civila, Tužilaštvo za ratne zločine do sada je optužilo 20 okrivljenih.

Od tog broja, njih 15 je pravosnažno osuđeno na ukupno 207 godina zatvora, dok je petoro oslobođeno optužbi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи