Slučaj "Farmakom", oštećeno više banaka

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da veruje da će istraga u slučaju "Farmakom" pokazati da su i druge banke oštećene zbog davanja nenaplativih kredita, poručivši da partijska knjižica neće nikoga zaštiti.

Stefanović je, napomenuvši da u slučaju "Farmakom" nema članova Srpske napredne stranke, poručio i da naprednjaci "niti će koga da prikrivaju niti će koga da pokrivaju".

"Mi kao stranka nemamo nikakav problem i gde god se pokaže nedostatak zakonitosti i gde god je neko prekršio zakon i gde neko nije obavljao svoj posao neka odgovara", rekao je Stefanović novinarima.

"Prosto niti ćemo koga da prikrivamo niti ćemo koga da pokrivamo - hapsimo i ljude iz naših redova, hapsimo i ljude koji su u periodu kada mi nismo vršili vlast počinili neko krivično delo", istakao je Stefanović.

"Naša (SNS) partijska knjižica neće štitit nikoga... u ovom slučaju (Farmakom) nema članova SNS ali svejedno hapsimo one ljude za koje postoji dovoljno dokaza i u saradnji sa Tužilaštvom oni će biti procesuirani", rekao je Stefanović.

Upitan da prokomentariše to što su se promenile stranke na vlasti a da je ostao sistem u kome se dešavaju zloupotrebe, Stefanović je odgovorio da su te zloupotrebe od kada su naprednjaci na vlasti znatno manje.

"Za razliku od prethodnog perioda mi te ljude sada hapsimo... oni su nekada bili ugledni članovi društva baš kao što su bili Kosmajac i slični a mi sada takve ljude hapsimo... i mislim da je to snažna poruka društvu", rekao je ministar.

Stefanović je, napomenuvši da policija ili država ne mogu da spreče nekoga da počini krivično delo istakao da zato mogu da ga uhapse. "Sada postoji politička volja da se sa korupcijom i kriminalom obračuna a ranije očigledno je nije bilo", naglasio je Stefanović.

Upitan kako je došlo do toga da Privredna banka odbrava nenaplative kredite u periodu kada se vršila kontrola drugih banaka zbog zloupotreba, Stefanović je odgovorio da svako ko u Srbiji sada misli da će se izvući posle počinjenog krivičnog dela mnogo greši.

"Ne razumem te ljude...Svako ko misli da će danas u Srbiji počiniti krivično delo i da će se sa tim izvući mislim da veoma greši... i zato bih upozorio sve ljude u zemlji da poštuju zakon", rekao je on.

Ogromna šteta i za budžet i za građane

Stefanović je naveo i da je u slučaju "Farmakom" načinjena ogromna šteta i za veliki broj privrednih subjekata ali i za državni budžet i sve građane.

"Poznajem ljude čiji su kompanije potpuno upropaštene zbog saradnje sa "Farmakomom" i to su bile zdrave i normalne kompanije. Nisu znali šta se krije iza svega toga i naprosto platili su danak", rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, na slučaju "Farmakom" mora se raditi isto toliko intenzivno kao u slučju Kosmajac kako bi se prikupilo dovoljno dokaza da imamo osnov da se traži oduzimanje imovine.

"Samo podnošenje krivičnih prijava nije nam cilj i da neko samo ode u zatvor. Cilj nam je da imovina koja je stečena krivičnim delima bude zaplenjena da bi Srbija imala korist od toga i da bi naplatila porez i sva dugovanja. Na ovaj način (u slučaju Farmakoma) gubimo i škole i bolnice i porodilišta", rekao je ministar.

Stefanović je naveo i da su od strane Privredne banke Beograd odobravani krediti preduzećima čiji je jemac bio koncern "Farmakom" i da su oni "taj novac prebacivali "Farmakomu" unapred znajući da su ti krediti neneplativi".

"Ovo je bio slučaj Privredne banke Beograd... Verujem da će se u daljoj istrazi pokazati da ima još oštećenih banaka, odnosno privrednih subjekata koji su bili u delu ovog lanca u prethodnom periodu", rekao je Stefanović.

Generalni direktor koncerna "Farmakom MB" Miroslav Bogićević uhapšen je juče, a trebalo bi danas da bude saslušan.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво