Читај ми!

EP sprema rezoluciju o Šešelju

Evropski parlament oštro osuđuje govor mržnje Vojislava Šešelja i poziva vlasti Srbije da se odlučno ograde od njegovih izjava, piše u radnoj verziji rezolucije, o kojoj bi poslanici trebalo da glasaju u četvrtak, 27. novembra.

"Evropski parlament najoštrije osuđuje govor mržnje Vojislava Šešelja i uvrede žrtava rata na području bivše Jugoslavije, uključujući i njegovu sramotnu izjavu na dan sećanja za žrtve Vukovara", piše u radnoj verziji dokumenta u koju je Tanjug imao uvid.

EP će, kako piše u radnoj verziji, od Vlade Srbije tražiti da se distancira od izjava lidera radikala, u kojima on poziva na prekrajanje granica na Balkanu i pogrdno govori o drugim narodima i njihovim predstavnicima.

Još se ne zna kako će izgledati finalni nacrt rezolucije, koja je na zahtev hrvatskih evroposlanika prošle nedelje po hitnoj proceduri uveden u dnevni red plenarnog zasedanja EP u Strazburu, a ovih dana predmet je intenzivnih konsultacija poslaničkih grupa.

Jedna od stvari oko koje još nije postignuta saglasnost je i formulacija kritike na račun Haškog tribunala, koji je Šešelja, posle 12 godina pritvora, pustio na privremenu slobodu bez presude i bez zabrane političkog delovanja.

Dok pojedini poslanici traže da se Tribunalu u Hagu upute kritike zbog lošeg vođenja postupka, drugi podsećaju da je Evropski parlament dosad zdušno podržavao Tribunal i zahtevaju da se primedbe ublaže, saznaje Tanjug iz izvora bliskim radnoj grupi za izradu rezolucije.

Finalni tekst nacrta rezolucije biće usaglašen do četvrtka, kada će poslanici glasati o njemu.

Šešelj, kome se sudi zbog zločina protiv čovečnosti, nedavno je pušten iz Tribunala "iz humanitarnih razloga", nakon što je utvrđeno da boluje od teške bolesti, a proces koji se vodi protiv njega je iz proceduralnih razloga u zastoju.

Lider radikala je nakon povratka u Beograd održao miting i dao niz zapaljivih izjava, a u Hrvatskoj je posebno teško primljeno njegovo saopštenje u kome je na godišnjicu pada Vukovara "čestitao srpskim četnicima oslobađanje" ovog grada.

Iz Zagreba je najavljeno da će sličnu rezoluciju o Šešelju uskoro doneti i hrvatski Sabor.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво