Читај ми!

Uhapšen Miroslav Bogićević

Na aerodromu uhapšen vlasnik "Farmakoma" Miroslav Bogićević prilikom pokušaja da napusti zemlju. Uhapšen i predsednik kreditnog odbora Privredne banke Beograd Miodrag Salaj, kao i još pet osoba, saznaje RTS. Sumnja se da su zloupotrebili položaj odgovornog lica.

Po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, policija je uhapsila šabačkog biznismena Miroslava Bogićevića i još šest osobaTužilac Branko Stamenković je rekao za RTS da mu je određeno policijsko zadržavanje i oni su privedeni u Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Pored Bogićevića i Salaja uhapšeno je, kako saznaje RTS, još pet osoba, među kojima je finansijski direktor "Farmakoma", a ostali su članovi Kreditnog odbora Privredne banke.

Bogićević će biti saslušan u utorak, rekao je tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević.

Naveo je da bi tada trebalo da budu saslušani i finansijska direktorka "Farmakoma" Olivera Đorđević, predsednik kreditnog odbora Privredne banke Beograd Miodrag Salaija, članovi kreditnog odbora te banke Vera Medić, Aleksandra Janković i Predrag Tošić, kao i zamenik člana kreditnog odbora Dušan Vujadinović.

Prvi čovek Poreske uprave Marko Marinković kaže da su pre dva meseca počeli opsežnu kontrolu poslovanja kako Koncerna "Farmakom" tako i firmi koje su povezane s tom kompanijom. "Vrši se kontrola poslovanja za više godina i ustanovljava se pravi iznos poreskih obaveza koje navedene firme treba da plate u budžet Republike Srbije", rekao je Marinković.

Ističe da su navedene kontrole pokrenute upravo zbog toga što duži vremenski period "Farmakom" nije bio obuhvaćen kontrolom Poreske uprave. "Pogotovo nisu obuhvatane firme posredstvom kojih je Koncern 'Farmakom' vršio određene poslovne aktivnosti u privrednom sistemu Republike Srbije", rekao je Marinković.

Sumnja se da su krivično delo – zloupotreba položaja izvršili tako što su u periodu od oktobra 2012. do marta 2013. godine na osnovu prethodnog dogovora omogućili da Privredna banka Beograd odobrava kredite privrednim društvima čiji je jemac bio "Farmakom MB".

Cilj je, kako navodi policija, bio da ta privredna društva sredstva iz dobijenih kredita u vidu pozajmice istog dana prebace Koncernu "Farmakom MB" kao krajnjem korisniku, a sve u nameri pribavljanja imovinske koristi "Farmakomu", a na štetu Privredne banke.

U navedenom periodu Privredna banka Beograd je bez adekvatnog sredstva obezbeđenja, odnosno samo uz pokriće menicama, odobrila kredite za privredna društva: "Evroguma – BBS" u iznosu od 2.000.000 evra, "Eko fokus" – 1.800.000 evra, "Inmold" – 1.900.000 evra i "Olimpikus BP" – 1.880.000 evra.

Krediti su odobreni i privrednim društvima "Porfito trejd" u iznosu od 1.880.000 evra, "Vadra-prom" – 1.690.000 evra, "Amator" – 1.690.000 evra, "Fermin" – 1.000.000 evra i 60.000.000 dinara i "Mihmil" – 1.300.000 evra.

Navedeni krediti nisu vraćeni Privrednoj banci Beograd čime je ona oštećena za 15.140.000 evra i 60.000.000 dinara, odnosno 1.757.246.348 dinara, za koliko je pribavljena korist jemcu Koncernu "Farmakom MB" Šabac.

Ko je Miroslav Bogićević?

Biznismen Miroslav Bogićević je 1989. godine osnovao preduzeće "Farmakom", čija je pretežna delatnost bila poslovanje apoteka, a uporedo sa tim uvoz i izvoz.

Osam godina kasnije je izvršena preregistracija preduzeća u "Farmakomu MB", a pretežna delatnost društva postaje trgovina na veliko, kao i proizvodnja sredstava za zaštitu bilja, obojenih metala i mineralnih đubriva, a sve se realizuje kroz zajedničku proizvodnju, i to sa društvima u sastavu preduzeća "Zorka" Šabac.

Ubrzo "Farmakom MB" stiče vlaništvo u Mlekari "Šabac", FAS "Sombor", PIK "7. jul", IK "Guča", Livnici "Požega", RIT "Zajača", "Zorki Standard", rudniku antimona i cinka "Suva ruda", rudniku olova i cinka "Lece".

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je ranije da Vlada Srbije ne štiti tajkune i da se to najbolje vidi po visini poreza koji je naplatila od njih, navodeći da i dalje najveći problem predstavlja "Farmakom". On je za "Farmakom" rekao da je "političko čedo jedne stranke koje je preraslo u monstruma".

Bogićević je rođen 5. oktobra 1953. u Šapcu, Višu upravnu školu završio je u Sarajevu, a prvo zaposlenje, 1973, dobio je u Fondu zdravstvenog osiguranja. U privatni biznis prelazi 1992, a počeo je sa apotekama, zatim trgovinom i proizvodnjom.

Iako je od 2003. učestvovao u brojnim privatizacijama, i sistemu "Farmakom" pridodao devet preduzeća iz različitih delatnosti, za njega se ne vezuju uobičajene afere koje su pratile taj proces.

Kupljene firme uglavnom su modernizovane, zapošljavaju oko 3.000 radnika, a za doprinose u privrednom razvoju, kako su preneli mediji, Bogićević je primio brojna priznanja.

Oženjen je, ima dve ćerke i troje unučadi.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво