Optužni predlog zbog napada na nemačkog državljanina

Više tužilaštvo u Beogradu podnelo je sudu optužni predlog protiv dvadesetdvogodišnjeg Stefana Vukičevića zbog napada na nemačkog državljanina Denisa Honiga (27), u noći između 13. i 14. septembra na Zelenom vencu.

Dvadesetdvogodišnji Stefan Vučićević se tereti za krivično delo rasne i druge diskriminacije u sticaju sa krivičnim delom teška telesna povreda, navodi se u odgovoru Višeg tužilaštva dostavljenom Tanjugu. Optužni predlog podnet je 4. novembra.

Dvojica mladića koji su zajedno sa njim uhapšeni posle incidenta, ne nalaze se na optužnici, jer je utvrđeno da nisu učestvovali u incidentu koji je zabeležen kamerom video nadzora.

Incident se desio pored kioska za pljeskavice na Zelenom vencu.

Honig je u Beogradu boravio radi učešća na konferenciji o pravima LGBT populacije, a od udarca koji mu je zadao Vukičević glavom o beton zadobio je teže povrede.

Narednog dana srpska javnost i međunarodni faktori bili su uzmenireni zbog ovog događaja povezujući ga sa LGBT opredeljenjima povređenog stranca.

Mediji su preneli da je Vukičević na saslušanju kod zamenika tužioca priznao da je udario Honiga, ne znajući da je stranac, jer je dobacivao ženi koja je metlom čistila plato na kojem su mladići stajali.

Inače, Honig je nakon operacije u Urgentnom centru, specijalnim avionom transportovan iz Beograda u Nemačku, a prethodno ga je saslušao zamenik tužioca.

Prema Krivičnom zakoniku, za krivično delo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti zaprećena kazna od jedne do osam godina zatvora.

Za krivično delo nanošenje teške telesne povrede zakonom je zaprećena kazna zatvora od šest meseci do pet godina, a ukoliko nastupi trajno oštećenje zdravlja kazna može da bude do osam godina zatvora.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво