Читај ми!

Aškalijska porodica napadnuta u Novom Sadu

Troje članova jedne aškalijske porodice fizički je napadnuto protekle noći u novosadskoj Jevrejskoj ulici samo zbog toga što su pričali na aškalijskom jeziku, koji je sličan albanskom, saopštila je Matica Aškalija u Novom Sadu.

Aškalijsku porodicu su fizički napale dve osobe, mladić i devojka, navodi se u saopštenju koje je potpisao predsedik Matice Aškalija Jahir Toplica, prenosi Tanjug.

Porodica je napadnuta oko tri sata posle ponoći, navodi se u saopštenju i precizira da su ih mladić i devojka maltretirali u ulazu te matice kada su ih čuli kako pričaju.

Muškarca, njegovu ženu i maloletno dete su počeli da udaraju pesnicama i nogama, tako da su komšije koje su čule vrisku pozvale policiju, a napadači su "otišli na burek u obližnju pekaru", dodaje se u saopštenju.

Policajci su, pošto im je rečeno šta se dogodilo i gde se nalaze mladić i devojka, obavili razgovor sa napadačima i tom prilikom, kako se navodi u saopštenju Matice Aškalija, jedan od policajaca mladiću je rekao "brate, nisi to trebao" a "sa ženskom osobom nisu ni reč progovorili, te su se sa njima i lepo pozdravili".

Napadnuti M. S. i njegova supruga su, zbog posledica napada, morali da potraže pomoć u Kliničkom centru Vojvodine, navodi se u saopštenju.

Matica Aškalija navodi da se tako nešto ne dešava prvi put, pošto je i predsednika Toplicu jedan čovek fizički napao na ulici kada je čuo kako priča mobilnim telefonom, rekavši mu "nemoj ovde pričati albanski, nije ti ovo Albanija".

Matica Aškalija je najoštrije osudila napade na aškalijsku popilaciju i zatražila od MUP-a Srbije da zaštiti građane te nacionalnosti "a ne dodvoravanje napadačima", navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave osudilo je napad na aškalijsku porodicu i pozvalo nadležne organe da hitno pronađu počinioce i inspiratore napada.

"Najoštrije osuđujem bilo kakvo ispoljavanje nezadovoljstva fizičkim i verbalnim napadom, posebno na pripadnike nacionalnih manjina. Moramo pokazati jasnu spremnost i odlučnost države da se obračuna sa raspirivanjem nacionalne mržnje", rekla je potpredsednica Vlade i resorna ministarka Kori Udovički, a navedeno je u saopštenju ministarstva.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара