Читај ми!

Artman: Presuda Šešelju već napisana

Bivša portparolka haškog tužilaštva Florens Artman ocenila je da je puštanje lidera radikala Vojislava Šešelja na slobodu nedopustivo, posebno zato što je presuda protiv njega već napisana ali nije objavljena.

"Presuda je već napisana, a niko ne želi da kaže kakva je. Šešelj nije tako bolestan da ne bi mogao da sluša njeno čitanje", rekla je Artmanova za ljubljansko Delo.

Prema njenim rečima, Šešeljevo puštanje na privremenu slobodu nije opravdano ni sa aspekta ljudskih prava. "Nikoga još nisu prevremeno pustili na takav način. Svakome treba reći da li je kriv ili ne. Niko ne želi da umre, a da ne dobije odgovor na to pitanje", rekla je Artman za slovenački list, prenosi Tanjug.

Slučaj Šešelj je, kako je navela, dokaz da su u Haškom tribunalu "potpuno neodgovorni ljudi" koji bi, po njenom mišljenju, trebalo da se povuku, zajedno s glavnim tužiocem Seržom Bramercom.

"Oni su sasvim iznad svega, iznad međunarodnih standarda, iznad Saveta bezbednosti UN, pa i iznad Boga", dodala je ironično bivša portparolka haškog tužilaštva.

Artmanova kaže da, kada bi bila na mestu hrvatskog predsednika Iva Josipovića, ne bi pisala predsedniku Haškog tribunala Teodoru Meronu nego članicama Saveta bezbednosti i pitala ih šta se događa.

"Za rad Tribunala plaćamo veliki novac, a u zamenu dobijamo samo pokušaj revidiranja istorije sukoba i prevremeno puštanje jednog ludaka", istakla je Artmanova.

U osvrtu na stanje u Hrvatskoj u vezi s procesom pomirenja i suđenja u Hagu, Artmanova je ocenila da stvari "previše sporo napreduju" i da je "nacionalizma sve više".

"Toga ne bi bilo da nema straha od suočavanja s prošlošću", rekla je Artman, dodavši da je hrvatska operacija "Oluja" bila legitimna, ali da krivci za zločine koji su tokom i posle nje počinjeni nisu kažnjeni.

"Ako neko progovori o tim zločinima, automatski se optužuje da se protivi akciji kojom je Hrvatska povratila kontrolu nad svojom teritorijom", navela je Artmanova u razgovoru za slovenački list.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво