Mladićev svedok promenio iskaz

U nastavku suđenja Ratku Mladiću pred Tribunalom u Hagu, svedok odbrane Miloš Milinčić promenio je iskaz. Nisam raspolagao potpunim informacijama, napominje svedok Milinčić.

Miloš Milinčić je prvobitno izjavio da je Srbac "iz ekonomskih razloga" napustilo "oko 60 lica nesrpske nacionalnosti", od ukupno 897, koliko ih je živelo u toj opštini, ali je potom iskaz promenio, prenosi Beta.

Svedok je promenio iskaz pošto mu je, u unakrsnom ispitivanju, tužilac Mekdonald predočio podatke banjalučke Službe državne bezbednosti RS da je opštinu Srbac, tokom rata, napustilo "više od dve trećine Muslimana i gotovo jedna trećina Hrvata".

Po tim podacima, od 940 muslimanskih stanovnika 1991, u srbačkoj opštini ih je četiri godine kasnije ostalo 300. Hrvata je pre rata bilo 145, a posle sukoba 50.

Milinčić je te podatke prihvatio kao tačne,uz napomenu da, tokom rata, "nije imao saznanja o njima".

"Činjenica je to, ja sam mislio da nije većina" napustila Srbac. "Ja znam da su ljudi išli, ali te podatke ne da nisam morao znati, nego nisam ni znao", kazao je Milinčić.

Objasnio je da se "otprilike 60 lica" obratilo njemu i da je, kao predsednik opštine, "intervenisao da im se dozvoli da pređu" u Hrvatsku. Kasnije je, međutim, dodao da bi bilo ispravnije govoriti o "60 porodica, a ne pojedinaca".

Milinčić je rekao da se više od 40 srbačkih Muslimana borilo u VRS i da su 22 ranjena. Svedok je izjavio i da je Mladić 1992. podržao njegov stav da Srbačka brigada VRS ne ulazi u sukob sa susednom opštinom Davor u Hrvatskoj, iako je iz nje Srbac bio granatiran, a
"denuncijanti" su ga podvrgavali pritisku da uzvrati vatrom na vatru.

"Kad sam mu to izložio, Mladić se nasmejao, bio je dobro raspoložen i rekao je: 'Vi ste u pravu, pustite te budale, nemojte se direktno tući s Hrvatima' ".

Zastupnik optužbe, tokom unakrsnog ispitivanja, pitao je svedoka i da li je 1993. zagovarao uzimanje pripadnika Unprofor, u govoru pred Skupštinom RS. Milinčić je to potvrdio.

Optužnica generala Mladića tereti i za genocid u Srebrenici, teror nad stanovništvom Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika mirovnih snaga UN za taoce, 1991-95. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи