Читај ми!

Dokle je stigla istraga u Euleksu

Ukoliko se dokaže da su Euleksovi tužioci i sudije uzimali mito i zatvarali slučajeve kriminala i korupcije, sudiće im se na Kosovu. Radi potpunije istrage jednom od osumnjičenih međunarodnih sudija ukinut je imunitet, a zamah u istrazi očekuje se dolaskom specijalnog izaslanika Evropske komisije u Prištinu sledeće nedelje.

Godinu i više dana u Euleksu su ćutali, računajući da će sumnje da su njihovi tužioci i sudije uzimali mito – ostati mimo javnosti, a slučajevi sa dokazima o kriminalu zatvoreni.

Novinarka Jeta Džara je javno dobijala pretnje od predsednika opštine Srbica Samija Ljuštakua, jer je iznela detalje o ilegalnom trošenju novca.

"Poslednji sud koji se bavio time, sud Euleksa, apelacioni sud – rekli su da je ovaj slučaj previše zastareo, da se sudstvo na Kosovu bavi pretnjama koje su se desile pre pet godina", rekla je Jeta Džara, urednica emisije "Život na Kosovu".

Na stotine Srba na Kosovu čeka da im se vrati zemlja oduzeta posle Drugog svetskog rata. Zemlja mnogih od njih je prodata, a na njoj su iznikla velelepna stambena naselja. Jovanovići iz Preoca kod Prištine su za oduzetu zemlju pravdu očekivali od Euleksa.

"Mi smo najmanje 50 puta upozoravali šefove u Euleksu da sumnjamo da je u pitanju korupcija. Proces koji treba da traje deset minuta maksimalno, traje šest i po godina bez ikakvog pomaka, navodi nas na opravdanu sumnju da je u pitanju korupcija", kaže Dejan Jovanović iz sela Preoce.

Objavljivanjem navoda o sumnjama u koruptivnu aferu u Euleksu, poraslo je i nezadovoljstvo građana prema ovoj misiji. Suspendovana tužiteljka Marija Bami, koja je prva javno progovorila o korupciji u Euleksu, smatra da ova misija treba da bude stabilizujuća snaga na Kosovu.

"Potrebno je imati Euleks koji odgovara narodu, parlamentu, ne samo zemljama članicama. Ove zemlje odlučuju o pravcu Euleksa, one ne odlučuju o svakodnevnim pitanjima unutar Euleksa, tako da ljudi unutar kancelarije civilnog komandira mogu da skrivaju stvari, a da Skupština nikad ne sazna o slučajevima kao što je moj ili o Frančesku Floriju", rekla je Marija Bami, suspendovana Euleksova tužiteljka.

Već godinama su primedbe na rad Euleksa imali Srbi sa severa Kosova, tražeći od misije da ne primenjuje dvostruke standarde, kakav je najnoviji slučaj Olivera Ivanovića.

"Ono što je činjenica jeste da se Euleksu više ne može verovati na način kako je to do ove situacije bilo", kaže Aleksandar Jablanović, predsednik "Srpske liste".

"Misija, bez obzira na sve navode, istovremeno uzimajući u obzir sve što se desilo i nastavajući sa istragom tih navoda, i dalje nesmetano obavlja svoj mandat", kaže Dragana Solomon, portparolka Euleksa.

Unutrašnja istraga u Euleksu počela je pre godinu i po dana, a dobiće na zamahu kada sledeće nedelje u ovu zgradu dođe specijalni izaslanik Evropske komisije, čiji će zadatak biti provera sumnji o koruptivnim radnjama u najvećoj misiji Evropske unije.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи