Читај ми!

Bramerc: Šešelj šalje poruke mržnje

Porodice žrtava opravano mogu biti nezadovoljne što još nije doneta presuda haškom optuženiku i lideru SRS-a Vojislavu Šešelju koji se nalazi na privremenoj slobodi u Srbiji, kaže glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc.

Bramerc je dodao da je važno da se napomene da suđenje nažalost traje dugo. "Poslednji svedok Tužilaštva je saslušan pred sudom 2010. godine. Vrlo dobro razumem da žrtve ne mogu biti zadovoljne činjenicom da nakon toliko godina još nije doneta presuda u slučaju Šešelja", rekao je Bramerc za agenciju Anadolija, a prenosi Beta.

Tužilac je istakao da "Šešelj šalje poruke mržnje kao što je to radio u ratovima 1990-tih godina", te da on nije postao "mudriji i zreliji" tokom boravka u haškom zatvoru.

"To je zaista žalosno i to ima negativan uticaj na region i pomirenje u regionu", smatra Bramerc.

Bramerc je istakao da će Šešelj biti vraćen u Hag ako Sudsko veće donese odluku.

Napomenuo je da je glavni razlog što se Šešelj pušten iz zatvora "zdravstveno stanje" i dodao da mu nije određena nikakva zabrana da se bavi političkim aktivnostima.

Tužilac je ocenio da je "suđenje Šešelju krenulo vrlo loše, te je kraj suđenja vrlo neizvestan".

"Ovaj slučaj je išao loše od samog početka do kraja. Znamo da je počeo sa štrajkom glađu Šešelja. Onda su imena zaštićenih svedoka objavljena u Šešeljevim knjigama. Bilo je mnogo prekida u njegovom slučaju. Presuda tako nije doneta 30. oktobra 2013. godine kao što je bilo predviđeno", naveo je Bramerc.

Haški tribunal odobrio je prošle sedmice privremeno oslobađanje lidera radikala Vojislava Šešelja iz humanitarnih razloga, zbog njegove bolesti, kako bi mogao da nastavi lečenje u Beogradu. Šešelj je prekjuče stigao u Beograd.

Šešelj je bio u pritvoru Tribunala od 24. februara 2003. kada se dobrovoljno predao, odmah pošto je protiv njega obelodanjena optužnica za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво