Читај ми!

Pereula: Nisam znao da su ubijani zarobljenici

Na haškom procesu generalu Ratku Mladiću, svedok odbrane Špiro Pereula negirao je da je 1992-93. znao da su zarobljeni Muslimani ubijani u srpskim zatvorima, iako je bio član komisije Republike Srpske za razmenu zarobljenika.

Tadašnji komandant Vojske RS, general Mladić (72) optužen je, pored drugih zločina, za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština imao razmere genocida.

 

Na pitanje tužioca Adama Vebera da li je znao da su muslimanski zarobljenici "umirali" u zatvoru Kula kod Sarajeva, Pereula je odgovorio: "To mi nije poznato... Nisam ni dobijao, ni slao takve podatke", prenosi Beta.

Svedok je tvrdio i da mu "nije poznato" da su nesrpski civili držani u Kuli, jer "tamo nikad nije odlazio". "Moj zadatak bio je da razmenjujem vojnike, drugi su imali zadatak da razmenjuju druge ljude", rekao je Pereula, prihvatajući nešto kasnije, posle pitanja sudija, da je među "drugim ljudima" bilo i civila.

Uprkos dokumentima koje mu je zastupnik optužbe predočio, Pereula je kazao da Glavnom štabu VRS, pri kojem je radio, nije prenosio informacije o pritvorenicima.

"Ja vidim da to piše, ali ja to nisam dao sigurno", rekao je Pereula. 

Svoju ulogu u komisiji za razmenu, svedok je nastojao da prikaže kao beznačajnu, tvrdeći da, dok je on bio član, "nijedan zarobljenik nije bio razmenjen", te da "ništa nije bilo rešavano" u njegovom prisustvu, o čemu je izvestio i GSS VRS.

Upitan da li je zbog toga ponudio ostavku, odgovorio je: "Nisam pismeno... usmeno da", precizirajući da ga je, ipak, Vlada RS razrešila tek na kraju rata.

Tužilac Veber sugerisao je da je svedok bio učesnik u etničkom čišćenju Goražda 1995, citirajući u sudnici poziv Muslimanima da napuste tu enklavu, koji je potpisao Pereula.

Svedok je i to negirao, rekavši da je taj poziv bio upućen vojnicima Armije BiH, a ne civilima. "U ratu je dozvoljena propaganda da bi se obezbedila pobeda...Ovo se sve odnosilo na vojnike, u cilju stvaranja njihove nesigurnosti, a ne na civile".

Pereula je izjavio i da je njegov rođeni brat bio otet i "divljački mučen" u pritvoru u kafeu "Sunce" u sarajevskom naselju Dobrinja. 

General Mladić će, iskazom sledećeg svedoka, odbranu pred Haškim tribunalom nastaviti u ponedeljak, 17. novembra. Optužnica Mladića tereti i za genocid u Srebrenici; terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи