Читај ми!

Svetski mediji o Šešeljevom povratku

Svetski mediji preneli su vest o povratku lidera Srpske radikalne stranke i haškog optuženika Vojislava Šešelja u Beograd, navodeći da ga je na aerodromu dočekalo na stotine pristalica.

Američka agencija Asošiejted pres podseća da je Šešelja Sudsko veće Haškog tribunala privremeno oslobodilo iz humanitarnih razloga - zbog lošeg zdravstvenog stanja i radi lečenja od kancera, prenosi Tanjug.

Agencija Frans pres prenosi da su Šešelja dočekali članovi porodice, zvaničnici iz njegove stranke i više od hiljadu pristalica, uz usklike: "Pobeda, pobeda".

Britanska agencija Rojters navodi da se "oboleli srpski nacionalistički lider vratio kući posle više od 10 godina pritvora u Hagu" uz ocenu da njegov povratak stavlja Vladu Srbije u neugodan položaj.

Rojters napominje da je Šešelj bio politički mentor i blizak prijatelj sadašnjeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića i premijera Aleksandra Vučića, pre nego što su 2008. godine obojica istupili iz njegove tada opozicione SRS i poveli zemlju ka pridruživanju Evropskoj uniji.

SRS, koja je godinama bila najveća stranka u Srbiji, izgubila je svoje mesto u parlamentu, ali Šešelj i dalje uživa podršku "među tvrdokornima", koji najavljuju okupljanje u centru Beograda za subotu, zaključuje britanska agencija.

I Radio Slobodna Evropa izvestio je o Šešeljevom dolasku u Beogradu opisujući kako su ga pristalice dočekale skandiranjem "Vojo, Srbine" i pesmom "Marš na Drinu", uz bakljadu ispred aerodroma.

RSE podseća da je Šešelj ranije rekao da ne dolazi u Srbiju "da se leči, nego da se sveti."

Vojislav Šeselj je "čovek iz prošlosti", a njegov povratak u Beograd je uznemirio vladu Srbije, piše nemački dnevnik Berliner cajtung navodeći da tog čoveka u Beogradu ne žele ni njegovi bivši partijski prijatelji.

Oni su u međuvremenu okrenuli leđa Šešelju, "preokrenuli su se", napravili novu stranku i danas su okosnica Vlade Srbija koja sebe vidi na putu reformi ka Evropskoj uniji.

I dok se u izjavama pojedinaca u vladajućim krugovima u Beogradu, kako navodi list, otpuštanje Šešelja shvata kao zavera Zapada da se "demontira" premijer Aleksandar Vučić, koji je odlučan da sprovede reforme, neki analitičari procenjuju da bi povratak lidera radikala mogao njegovoj stranci da udahne novi život, s obzirom da je u međuvremenu postala beznačajan politički faktor.

Haški tribunal pustio je Šešelja privremeno na slobodu iz zdravstvenih razloga, garancije je dala Vlada Srbije, a proces protiv njega ne može da se nastavi pre leta 2015. godine.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво