Читај ми!

Šešelj posle 12 godina u Beogradu

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, koji je pušten na privremenu slobodu iz Haškog tribunala gde je u pritvoru proveo gotovo 12 godina, stigao je u Beograd.

Šešelj je na beogradski aerodrom "Nikola Tesla" stigao letom iz Amsterdama. Sa aerodroma je otišao u sedište Srpske radikalne stranke u Zemunu.

Ovde možete pogledati političku biografiju Vojislava Šešelja 

U Zemunu se Šešelj sa prozora prostorija SRS-a obratio pristalicama. Poručio je da ga je Haški tribunal "na brutalan način izbacio iz tamnice".

"Niti sam tražio, niti su postavljali uslove, već su želeli da me se što pre otarase", rekao je Šešelj.

Šešelj je pristalicama koje su nosile stranačke zastave i zastave sa njegovim likom rekao da ga je Haški tribunal privremeno pustio i da će to privremeno trajati sve dok radikali ne obore sa vlasti Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića, koje je nazvao "otpadnicima i srpskim izdajnicima" koji su "prodali svoju čast i karakter i postali sluge zapadnih sila", prenosi Tanjug.

Pristalicama je obećao da će rasturiti Haški tribunal i dodao da je borba trajala nešto duže nego što je očekivao.

Taj sud je "ranjena globalistička zver" koja uništava živote istaknutih srpskih političara i generala, rekao je Šešelj i poručio da se u Tribunalu sudi onom najvrednijem u srpskom narodu i to samo zato što su Srbi.

Šešelj je najavio da će sutra u podne biti održana redovna sednica SRS-a.

Pristalice Srpske radikalne stranke koje su se okupile na aerodromu nosile su stranačke zastave, majice i bedževe sa Šešeljevim likom, a bilo je organizovano i stranačko obezbeđenje, prenosi Tanjug.

Kako je javio reporter RTS-a, pristalice Vojislava Šešelja na aerodromu su pevale četničke pesme. 

Na aerodromu su bile i brojne domaće i strane novinarske ekipe.

Na Šešeljev povratak u Beograd reagovali su predstavnici vlasti, stranaka i nevladinih organizacija.

Ministar Aleksandar Vulin rekao je da Haški tribunal kontrolišu Sjedinjene Države, koje su pustile Vojislava Šešelja iz pritvora i sad kroz njegova usta govore da će rušiti srpsku vladu.

Njegovo privremeno puštanje na slobodu bila je tema i u svetskim medijima.

Šešelj je pušten iz Sheveningena na privremenu slobodu zbog lošeg zdravstvenog stanja.

Sudsko veće Haškog tribunala donelo je 6. novembra odluku da Vojislav Šešelj bude privremeno pušten na slobodu, a Vlada Srbije prethodno je Tribunalu dostavila uslovne garancije za njegovo puštanje.

Vojislav Šešelj je u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala bio duže od jedanaest i po godina.

Lider srpskih radikala optužen je za brojne ratne zločine, a optužnica protiv njega podignuta je 14. februara 2003. Dobrovoljno se predao 24. februara iste godine.

Suđenje je počelo četiri godine kasnije, 7. novembra 2007, ali presuda još nije doneta.

Број коментара 39

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво