Читај ми!

Puštanje Šešelja presedan po mnogo čemu

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić kaže da će Vojislav Šešelj stići u Srbiju, najverovatnije, u utorak. Ovaj slučaj je presedan po mnogo čemu, a Hag se na ovaj korak odlučio kad je njemu odgovaralo, dodaje Ljajić.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Ljajić je rekao da je dogovor povratka Šešelja u Srbiju odložen za utorak kako bi se prikupila sva neophodna medicinska dokumentacija i dodaje da "nema potrebe za licitiranjem" oko datuma.

"Najverovatnije će biti u utorak, ali se sa Tribunalom nikad ne zna. Nema razloga za dalju mistifikaciju", ističe Ljajić.

Prema njegovim rečima, puštanje Šešelja na slobodu je u Haškom tribunalu presedan po mnogo čemu, pogotovo što se protiv njega vodi postupak već 12 godina, a presude još uvek nema.

"Do sad bi već bio kući da nije bilo lekarskog saveta i preporuke da se izvršenje odloži", ističe predsednik Saveta sa saradnju sa Tribunalom.

Govoreći o spekulacijama koje su se pojavile u medijima o obavezama srpskih vlasti, Ljajić kaže da Vlada nema obavezu da šalje avion kad se optuženik privremeno pušta na slobodu.

"Vlada se ponaša odgovorno. Dali smo garancije u rekordnom roku. Hteli smo da šaljemo policajce u civilu, kao do sad, ali je Tribunal rekao da nema potrebe", ističe Ljajić.

Dodaje da je Vlada htela da šalje i čoveka iz ambasade u Holandiji, ali je Šešelj i sam rekao da nema potrebe.

"Vlada se ponašala krajnje profesionalno i odgovorno, slali smo lekare i sam premijer je na sednici Vlade rekao da broj lekara nije ograničen i da koliko god Šešelj želi lekara da pošaljemo. Vlada se ponašala državnički, humano i moralno", navodi Ljajić.

Potpredsednik Vlade kaže da ne želi da ulazi u namere Tribunala, ali, dodaje da je stvar jasna - kad je Hagu to odgovaralo, on je Šešelja pustio.

"Sve primedbe koje smo upućivali, oni su sad potvrdili. Hteli su da se oslobode balasta i tereta koji su imali u ovom procesu i sada su iskoristili da to urade iz humanih razloga", ističe Ljajić.

Izbori rešenje za Vojvodinu

Rasim Ljajić je, komentarišući političku situaciji u Vojvodini, rekao da su izbori najbolji način za rešenje krize u pokrajini.

"Već 11 poslanika je prešlo u vladajuću koaliciju. Napravljena je 'buvlja pijaca'. To nije dobro za politički život u Srbiji - ni za vlast ni opoziciju. Mi se trenutko bavimo matematikom, a to nema veze sa politikom, ni sa uverenjima", ističe Ljajić.

Ljajić podseća da je njegova Socijaldemokratska partija Srbije bila jedina stranka koja je zahtevala da poslanici ne budu vlasnici svog mandata iako "smo svesni da to nije međunarodni strandard".

"Smatramo da je to nephodno dok se organizacija i politička scena ne uozbilji. Moraju stranke da budu vlasnici mandata jer sada funkcionišu kao preduzeća", kaže Ljajić i dodaje da te probleme imamo i u Srbiji.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво