Ljajić: Šešeljev dolazak se ne očekuje pre utorka

Iako je Tribunal u Hagu odlučio da na privremenu slobodu pusti lidera radikala Vojislava Šešelja, procedura za njegovo oslobađanje trajaće još nekoliko dana. Kako za RTS kaže predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Hagom Rasim Ljajić, ne očekuje se da Šešelj u Beograd stigne pre utorka.

Tribunal će, kako saopštavaju, Šešeljev odlazak iz pritvorske jedinice potvrditi tek kada on napusti Holandiju. Iz bezbednosnih razloga pripreme se ne obelodanjuju.

Lekar iz Tribunala je, kako saznaje RTS, preporučio a Vojislav Šešelj se saglasio s tim da se njegova medicinska dokumenta prevedu i da on ta dokumenta preda svom lekaru u Srbiji. Za oslobađanje Vojislava Šešelja garancije je dala Vlada, podsećaju u Srpskoj naprednoj stranci. Dodaju da u povratku lidera radikala ne vide ništa loše.

Šef poslaničke grupe SNS-a Zoran Babić rekao je da je ova, poslednja odluka stvar humane prirode.

"Što se tiče same Vlade Srbije, mi se brinemo o svakom našem građaninu, brinemo se i o Vojislavu Šešelju. Što se tiče same politike – nemamo zbog čega da se brinemo jer mislim da je ta politika prevaziđena davno u prošlosti", naveo je Babić.

Političku poruku u odluci Haga, međutim, čita ministar za rad Aleksandar Vulin. On smatra da je puštanje Vojislava Šešelja pokušaj destabilizacije Srbije.

"Sve ovo je mnogo veće od puštanja Šešelja. Ovo je odgovor Vučiću – hoćeš Putina u Beogradu, hoćeš da imaš Paradu, a nisi pristao da ga držimo još deset godina u zatvoru, moraš da napustiš politiku odnosa i Rusija i Evropska unija", smatra Vulin.

U Demokratskoj stranci traže od ministra da kaže ko je sa Zapada tražio da Srbija menja politiku prema Rusiji.

"Aleksandar Vulin je u dve rečenice uspeo da protivreči samom sebi. Prvo je izneo stav da je premijer Vučić omogućio puštanje Šešelja na slobodu, da bi odmah zatim ocenio da Hag želi da destabilizuje stanje u Srbiji", kažu u Demokratskoj stranci.

Vojislav Šešelj je optužen za zločine u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Vojvodini. Završne reči u procesu protiv njega iznete su još u martu 2012, a izricanje presude je odloženo.

broj komentara 14 pošalji komentar
(nedelja, 09. nov 2014, 07:31) - boki [neregistrovani]

hehe

luksuzan zatvor s cetiri zvjezdice...
zatvor je zatvor koliko god zvjezdica mu dali
a sto se tice presude ako neko nesto ima za da te osudi ti se mozes praviti lud koliko hoces a to ti nece pomoci...

(nedelja, 09. nov 2014, 07:30) - anonymous [neregistrovani]

"voroncovom"

A ti ne znas, da nigde u svetu nije neko u pritvoru, dobro si procitao u pritvoru, drzan 12 godina. Uostalom, kome se to sudilo 12 godina i nista ne dosudilo!

(nedelja, 09. nov 2014, 03:38) - Пиши ћирилицом [neregistrovani]

Могао је и да псује и да пљује колико му је воља

Шешељ је имао право да ради шта год хоће на свом суђењу.Обавеза суда је да суди у једном року. Ничије суђење није трајало 12 година. Свако ко о том "суду" мисли оно што ми сви овде мислимо, би вређао и псовао. Тај "суд" је показао своје право лице својом неспособношћу да доноси праведне пресуде, више пута је Шешељ доказао да су оптужбе и сведоци потпуно фабриковани. Фарса од суђења траје како би Шешељ умро пре него што се донесе пресуда, јер би она у сваком случају морала да буде ослобађајућа. Можда сам и пристрасан али свако ко је гледао суђење и пратио га, а није помрачене свести увиђа да је то политички процес који Америка води како би оправдала рушење Југославије и сваљивање читаве кризе на леђа Срба, и њиховог национализма.

(nedelja, 09. nov 2014, 02:44) - anonymous [neregistrovani]

Voroncove,

Seselj je na pocetku svog boravka u zatvoru (luksuznom sa 5 zvijezdica) strajkovao gladju, psovao i vrijedjao sudije i tuzioce, vrsio opstrukcije na razno razne nacine, plasio svijedoke i prijetio im, odbijao doktorske preglede...
Razuman rok??? Ti govoris o rzaumnom roku???

(subota, 08. nov 2014, 15:00) - Воронцов [neregistrovani]

Пресуда није донешена у разумном року

То је неоспоран правни аргумент и ништа друго не може оправдати такав проуст Хашког суда.

(subota, 08. nov 2014, 11:24) - anonymous [neregistrovani]

Evo narodu zabave...

EU nam je zaista od pomoći.Taman kada smo u neviđenim problemima šalju nam Šešelja,da ga lečimo.A pre toga ga je Hag već ubio.
Ali ono šta sledi je nova zabava za narod.Da nam Šeki ispriča kako je to bilo.Zašto je otišao,kako su i zašto ovi došli,kakvi su ovi,možemo li da im verujemo,za koga rade,da li su strani plaćenici i domaći izdajnici.
Biće interesantno,da nam lakše prođe zima.Ionako će biti čipavo za grejanje.

(subota, 08. nov 2014, 09:10) - anonymous [neregistrovani]

Sta nam rece

Zaista, ne mogu da verujem, da jedan ministar koji se borio za Srbski narod na Kosovu izjavi ovako nesto .
Svi znamo o kome je rec .

(subota, 08. nov 2014, 08:35) - anonymous [neregistrovani]

Nazalost

On se vraca ziv ali sa metastazama. Ako su ga pustili to znaci da su mu dani odbrojani. Pa ce ako da se izvuku kao umro nije moglo da se zavrsi sudjenje ali bio je kriv. I vuk pojeo magare.

(subota, 08. nov 2014, 07:35) - Mira [neregistrovani]

12 godina u pritvoru

Za mene je nebitno da li se on zove Vojislav, Pera, Mika, Žika, Laza... Bitno je da čovek sedi 12 godina u pritvoru bez presude. To je nečuveno, ko god da je u pitanju.

(subota, 08. nov 2014, 03:20) - Srbin [neregistrovani]

Vojislave

Dobro nam dosao