Читај ми!

Osveta Euleksa

Euleks je odlučio da suspendovanu tužiteljku Mariju Bami pošalje na disciplinski odbor zbog iznošenja u javnost sumnji na korpuciju u toj misiji. Bami je suspendovana sa punom platom i svim pravima kao mera predostrožnosti, tvrdi portparolka Euleksa Dragana Nikolić Solomon.

Interna disciplinska komisija Euleksa preporučila je da Marija Bami bude poslata na disciplinski odbor, rekao je za prištinski Ekspres njen advokat Arijan Koci, prenosi Tanjug.

Dodao je da je, prema rečima njegove klijentkinje, takva preporuka doneta bez ikakvog dokaza i samo na osnovu malicioznih sumnji.

Koci zbog poverljivosti procedure nije mogao da govori o detaljima, samo je najavio "adekvatan odgovor na preporuku".

Rekao je i da tužiteljka sumnja da joj se montiraju dokazi. "Istražitelji interne kontrole Euleksa su rekli da je novinaru koji je obelodanio žalbu Marije Bami (Vehbi Kajtazi u listu Koha ditore) ta dokumenta dala tužilteljka. Novinar je odbacio u pisanoj formi takve tvrdnje ali je to odbacila i Marija Bami", rekao Koci. 

Bamijeva je smenjena nakon što je prištinski dnevnik Koha ditore objavio seriju tekstova o korupciji u vrhu Euleksa i pokušaja najviših funkcionera misije da spreče istragu o tome.

U međuvremenu, britanski Gardijan piše da je navedeni skandal u misiji Euleksa "samo vrh ledenog brega", a da problemi misije nisu od juče, prenosi Tanjug.

Bivši direktor ekonomskog odeljenja Međunarodne civilne kancelarije (MCK) Andrea Lorenco Kapusela u svojoj knjizi, koja će biti objavljena 2015, navodi da je Euleks podizao u proseku 2,5 optužbi godišnje i izricao jednu presudu.

"Uzimajući u obzir koliko su rašireni politička korupcija i organizovani kriminal na Kosovu ovi rezultati su izuzetno neadekvatni. Misija Euleks je zanemarila svoj mandat", naveo je Kapusela.

Istakao je da u osam poznatih slučajeva za koje postoje "kredibilni i dobro dokumentovani dokazi koji snažno ukazuju na to da su teški zločini počinjeni" Euleks nije podigao optužnice niti je sproveo istragu.

Kapusela je naveo da je od 15 najvećih slučajeva za koje je Euleks trebalo da podigne optužnice, sedam optužnica realizovano pod snažnim pritiskom međunarodne javnosti.

Kapusela takođe tvrdi da su u tri od četiri slučaja optuživane "drugorazredne" ličnosti, kao i da "postoje ljudi koji su ubijali ljude i izvlačili se zbog Unmika i Euleksa".

Gardijan je citirao kosovskog analitičara Iljir Dedu koji je rekao da je "Euleks došao da izgradi red i mir na Kosovu, ali je pripitomljen" i da je "korupcija eksponencijalno porasla pod Euleksom".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво