SPC: Skandalozno što je Šešelj 12 godina u Hagu

Skandalozna je činjenica da se u 21. veku neko 12 godina nalazi u istražnom zatvoru bilo koje civilizovane države, ocenjuje vladika bački Irinej.

Vladika bački Irinej ocenio je, povodom odluke Haškog tribunala da na privremenu slobodu pusti lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, da je činjenica da se u 21. veku neko 12 godina nalazi u istražnom zatvoru bilo koje civilizovane države skandalozna.

"Ali da se neko dvanaest godina nalazi u istražnom zatvoru Tribunala koji su osnovale Ujedinjene nacije govori o stanju zapadne civilizacije uopšte, a najglasnijih zagovornika ljudskih prava u savremenom svetu posebno", naveo je vladika bački u izjavi objavljenoj na sajtu SPC, prenosi Tanjug.

Prethodno, naveo je, 24. marta 1999. godine, na primeru srpskog naroda i srpske države, novi svetski poredak je pokazao i kakva su prava naroda i država, šta znači međunarodno pravo i koliko vredi Povelja Ujedinjenih nacija.

"Pošto znamo da su u Haškom tribunalu već umrla desetorica Srba, u slučaju dr Vojislava Šešelja nam malo vredi pozivanje na Odredbe Evropske konvencije o ljudskim pravima, Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima, Povelje o osnovnim pravima u Evropskoj uniji i druge odredbe međunarodnog prava koje jemče suđenje u razumnom roku, a da i ne govorimo o pravu na lečenje od strane onih kojima on veruje kao ljudima i lekarima", naveo je vladika Irinej.

broj komentara 5 pošalji komentar
(subota, 08. nov 2014, 02:35) - anonymousTrt [neregistrovani]

Mrt

I ja se slazem da je crkva trebalo da zauzm stav mnogo mnogo godina pre. Ali ko pita pravoslavnu crkvu

(petak, 07. nov 2014, 19:08) - Dragan [neregistrovani]

Da nije mozda kasno

Mada nisam neki pobornik crkve uvazavam misljenja njenih predstavnika jer smatram da mnogi od njih rade u interesu naroda i crkve ali ovo njihovo sadasnje istupanje smatram da je zakasnelo , trebali su ranije da se oglase i mnogo ozbiljnije. Ovako ispada da kada je dara prevrsila meru red je i mi nesta da kazemo jer gde ce nam dusa.

(petak, 07. nov 2014, 16:18) - васја [neregistrovani]

спц

Где сте досад били ???

(petak, 07. nov 2014, 16:03) - Vlada [neregistrovani]

Monte Kristo

Hvala vladiko lepo ste rekli sto je neko trebao davno reci.I sad oni koji kazu da se crkva petlja u politiku neka nista ovog puta ne kažu jer crkva jeste dužna da progovori kao glas savesti.Tog Šešelja nisam nikada kao političara sledio ali tako da čoveka drže i sude 12 god.nemam reči...

(petak, 07. nov 2014, 14:32) - anonymous [neregistrovani]

nista sto vec ne znamo

Ja sam ovo govorio jos 1992,ali mi niko nije verovao.
Evo najzad mi je ovaj svestenik poverovao, i sad se iznosi njegovo zakasnelo misljenje, a moje se jos nije ni objavilo...