Tribunal: Šešelj na privremenoj slobodi!

Pretresno veće Haškog tribunala odobrilo je danas privremeno puštanje na slobodu Vojislava Šešelja iz Pritvorske jedinice u Sheveningenu. Vojislav Šešelj možda već sutra u Beogradu, rekao njegov sin Aleksandar.

Tribunal u Hagu je ovim aktom dao zeleno svetlo za privremeno oslobađanje Vojislava Šešelja, koji, međutim, još mora da prihvati stavove iz garancije koju je juče Hagu uputila Vlada Srbije.

Ovde možete pogledati dokument suda o privremenom oslobađanju Vojislava Šešenja

U podnesku Tribunala navedeno je da je Sudsko veće na sopstvenu inicijativu i iz humanih razloga, zbog pogoršanja zdravstvenog stanja optuženog, "imajući u vidu nove okolnosti i kako bi izbeglo najgore", naložilo privremeno puštanje Šešelja na slobodu.

Ta odluka bi trebalo da omogući Šešelju lekarsku negu "u najadekvatnijem mogućem okruženju", a Veće je navelo i da, s obzirom na okolnosti, nije neophodan pristanak optuženog.

Istovremeno, zaštita svedoka i integritet postupka moraju biti garantovani, naglasilo je Sudsko veće.

"Da bi optuženom bila pružena prilika da bude podvrgnut medicinskom tretmanu u okruženju koje je najprimerenije, Veće je naznačilo dva uslova: prvo da optuženi ne stupa u kontakt sa žrtvama i svedocima, i drugo, da će se vratiti u Međunarodni sud kada veće to bude naložilo", rekla je za RTS Magdalena Spalinska, portparolka Haškog suda.

Radikali čekaju Šešelja

Potpredsednik Srpske radikalne stranke Milorad Mirčić izjavio je da će u petak biti poznat datum kada će se lider radikala Vojislav Šešelj vratiti u Srbiju, i dodao da očekuje da će već naredne subote u Beogradu biti održan miting sa koga će se on obratiti građanima.

Mirčić je rekao agenciji Beta da je sudsko veće Haškog tibunala donelo odluku o bezuslovnom puštanju Šešelja, te da je Šešelj dobio tekst te odluke.

Njegova stranačka koleginica Vjerica Radeta napisala je na Tviteru da Šešelja očekuje u ponedeljak u Beogradu.

Aleksandar Šešelj, sin Vojislava Šešelja, rekao je da će njegov otac možda već sutra biti u Beogradu.

"Uobičajena praksa je da se (na puštanje iz pritvora) čeka dva ili tri dana, ali kako je sve ovo ekspresno odrađeno oko ovih odluka, mislimo da bi to moglo da bude već sutra", rekao je Aleksandar Šešelj, nakon telefonskog razgovora sa ocem.

Simpatizeri SRS održali su danas protest u Beogradu. 

Odluka je usledila dan pošto je raspravno veće Haškog tribunala pokrenulo inicijativu za puštanje na privremenu slobodu Vojislava Šešelja usled pogoršanja njegovog zdravlja.

Haški sud je Šešelju postavio uslove uobičajene za privremeno puštanje na slobodu, odnosno zabranjuje mu se da utiče na svedoke i žrtve. Od Šešelja se traži i da se odazove sudu kada on to zatraži.

Prethodno, Vojislav Šešelj nije želeo da prihvati ove uslove.

Sudsko veće je odluku donelo glasovima dvojice sudija, dok je Senegalac Mandaje Nijang izdvojio mišljenje.

Srbija je juče obavestila Holandiju da može da garantuje za Šešelja ako se on pravno obaveže da će poštovati uslove Tribunala.

Potpredsednik Vlade i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić rekao je juče da je Vlada, dajući garancije za Šešelja, uradila sve što je bilo moguće u datim okolnostima i da očekuje odluku Pretresnog veća Haškog tribunala za dan ili dva.

Rasim Ljajić je rekao da je Vlada imala u vidu sve aspekte problema i ukazala na zabrinutost zbog Šešeljevog zdravstvenog stanja.

"Ponovili smo odluku iz jula u kojoj smo izrazili spremnost da damo garancije ne samo u ovom već i u svim ostalim slučajevima kada je reč o našim građanima koji su se dobrovoljno predali Hagu", rekao je Ljajić.

Ponovio je da Vlada više ništa od toga nije mogla da uradi i da sada ostaje da se Šešelj složi da prihvata garancije koje je do sada odbijao.

Lider Srpske radikalne stranke optužen je za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991–1993.

broj komentara 21 pošalji komentar
(petak, 07. nov 2014, 12:53) - Kjengur [neregistrovani]

Poruka

Moja iskrena poruka,gospodinu Seselju,vrati se u svoju zemlju,pa ostatak svog zivota provedi sa svojom porodicom.A dragi Bog ce biti tvoj sudija.Sto se tice Haskog tribunala njima ce isto dragi Bog suditi za sve nepravde sto su ucinili protiv Srbskog Naroda.

(petak, 07. nov 2014, 11:51) - anonymous [neregistrovani]

...

kao veliki protivnik Seselja 90-ih malo mi je milo sto se vraca jer se Hag pokazao kao nesposobnim za celu ex yu.

(petak, 07. nov 2014, 10:19) - anonymous [neregistrovani]

Ден Хааг није Нирнберг

Очигледно је да нема подлоге за пресуду. Овај процес је огромна фарса. Не ради се у Трибуналу о правди, то је очигледно. Колико су злотвора пуштени због политичког налога па се шетају овим просторима и диче се својим делима. Да се разумемо: било је злочин и од оних који су наиме заступали српски народ, али не у тој мери ко што овај трибунал покушава да пребаци сву кривицу на Србе. Коначно Војислав Шешељ бити ће слободан, ако он то жели. Бојим се да ово само покушај скидања одговорности за све што је учињено против њега и против српског народа. П.С. После пет година нико од нирнбершких осуђеника није био више у затвору. Многи од њих су наставили каријеру у службама или правили успешан бизнис.

(petak, 07. nov 2014, 08:50) - Rade anonymous [neregistrovani]

kakva humanost

Ala je human ovaj sud. Pretresno veće pretresa dvanest godina Šešelja i nema činjenica za presudu.

(petak, 07. nov 2014, 07:16) - anonymous [neregistrovani]

e.bre

Kad se razboleo onda su ga pustili,i ne treba im vise.Pravdo

(petak, 07. nov 2014, 02:18) - anonymous [neregistrovani]

Srbija i Rusija !

Nisam nikad bio za Seselja,ali kad pogledam sta sve radi zapad srpskom narodu i kad vidim da pustaju ratne zlocince svih nacija osim Srba, drago mi je sto ce konacno docekati slobodu.

(petak, 07. nov 2014, 01:38) - Markov [neregistrovani]

...

Drzali su coveka u zatvor 10 godina. To ne bi nikad druge zemlje dozvolile toliko postuje Srbija svoje gradjane. Ni kriv ni duzan nema ni jedan dokaz da je pocinio neko zlo osim verbalnog.

(petak, 07. nov 2014, 01:11) - anonymous [neregistrovani]

Upravo

Upravo tako. Oni njega ne pustaju iz humanih razloga. Oni ne zele da u "istoriji" bude napisano da je covek umro u zatvoru gde je proveo 12 godina a bez presude!!

(petak, 07. nov 2014, 00:35) - anonymous [neregistrovani]

ne razumiješ

Jesi li ti čitao tekst, vidiš da se ne traži njegov pristanak niti tu ima bilo kakvih uslova osima da se vrati u Hag kad ga pozovu.

(četvrtak, 06. nov 2014, 22:27) - Radovan [neregistrovani]

Privremena sloboda

Privremena sloboda je samo bacanje prashine i Sheshelju i nama da se utvrdi bolje pazar. Hag nece traziti Sheshelja vishe nikada da dodje nazad. Oni njega pustaju da umre kod kuce. I nista vishe. Daj Boze da zivi jos koji dan i da se lechi ako je lechenje moguce. Ja ne mislim da su nashi lekari chudotvorci. Drzati choveka 12 godina u zatvoru zbog verbalnog delikta je zlochin sam za sebe.