Читај ми!

Afera "Euleks" test za politiku proširenja

Lideri tri najbrojnije poslaničke grupe u Evropskom parlamentu podržali su odluku visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini da se pokrene nezavisna istraga o zloupotrebama u vrhu pravosudne misije na Kosovu. Potpredsednica EP i izvestilac za Kosovo Ulrike Lunaček poručila da optužbe za korupciju u Euleksu pod hitno moraju biti rasvetljene.

"Pozdravljamo odluku visoke predstavnice da istragu o Euleksu vodi nezavisni ekspert, ali to je tek prvi korak", poručili su u zajedničkom saopštenju poslanica Zelenih i potpredsednica EP Ulrike Lunaček i Elmar Brok iz konzervativne koalicije EPP, koji predsedava Spoljnopolitičkim komitetom Parlamenta, prenosi Tanjug.

Brok i Lunaček su u svom saopštenju nagovestili da bi Evropski parlament mogao da pokrene i sopstvenu istragu ukoliko pitanja u vezi sa skandalom ostanu bez odgovora.

Ulrike Lunaček se u spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta sastala sa šefom službe za civilne operacije Kenetom Dinom i direktorom za zapadnu Evropu i Balkan u evropskoj spoljnoj službi Fernandom Đentilinijem.

Nakon sastanka, Lunaček je izrazila zadovoljstvo što je njen zahtev za nezavisnom, eksternom istragom ovih optužbi prihvatila nova šefica evropske diplomatije Federika Mogerini, koja je imenovala nezavisnog pravnog savetnika.

"Zahtevam puno rasvetljavanje optužbi u vezi sa korupcijom i za to potrebne istražne radnje. Saslušanje s tim u vezi, u ponedeljak, nije bilo zadovoljavajuće, jer je bilo vidljivo da se propustilo da se odmah istraže slični slučajevi u prošlosti", rekla je Lunaček.

Zbog toga je, kako kaže, odlučeno da se Federiki Mogerini uputi katalog pitanja.

"EP uz to zadržava pravo da uspostavi i parlamentarni istražni odbor, u zavisnosti od odgovora na pitanja", poručila je Lunaček u saopštenju.

Naglasila je da nije u pitanju samo verodostojnost misije EU, već da je pred testom čitava politika širenja unije na Zapadni Balkan.

"Ukoliko nam u ovom konkretnom slučaju ne pođe za rukom da povratimo poverenje građana Kosova u Euleks, ali i članica EU, zahtevi Unije za pravnom državom i borbom protiv korupcije na celom zapadnom Balkanu postaće farsa", zaključila je Lunaček.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво