Читај ми!

Euleks pod lupom Brisela

Evropski parlament zahteva hitnu, nezavisnu istragu o korupciji u Euleksu i nije zadovoljan odgovorima koje je do sada dobio od evropske spoljnopolitičke službe, kaže za RTS Elmar Brok, predsednik Spoljnopolitičkog odbora parlamenta. Poslanici u EP traže istragu i o drugim problematičnim pitanjima – zataškavanju i pritiscima na novinare.

Kredibilitet najveće evropske civilne misije doveden je u pitanje i samo hitna i transparentna istraga može umanjiti štetu i vratiti poverenje u Euleks, zajednički je stav evropskih parlamentaraca.

"Očekujemo otvorenu, brzu, direktnu istragu. Ne znamo da li su optužbe tačne. Ako su tačne, krivica treba da bude utvrđena, a odgovorni treba da budu kažnjeni", rekao je predsedavajući Odbora za spoljnu politiku Evropskog parlamenta Elmar Brok.

Poslanik Evropskog parlamenta Ričard Hovit kaže da EP neće dozvoliti prikrivanje ako se korupcija zaista dogodila.

"EU ima telo koje se bori protiv korupcije – OLAF, i oni treba da preuzmu istragu umesto da istragu vode oni koji su u komandnom lancu te organizacije", navodi Ričard Hovit.

Osim optužbi za korupciju u vrhu Euleksa, u Evropskom parlamentu se sada govori i o drugim problematičnim postupcima, o pokušajima zataškavanja i pritiscima na novinare.

Na ta pitanja evropski poslanici očekuju odgovore visoke predstavnice Federike Mogerini. Nisu zadovoljni odgovorima koje su do sada dobili od spoljnopolitičke službe i najavljuju moguću zasebnu istragu samog parlamenta. U prvom obraćanju novinarima Mogerinijeva je izjavila da će utvrđivanje činjenica biti njen prioritet.

"Vrlo ozbiljno shvatam problem koji je nastao u Euleksu i mogu da saopštim da ću uskoro imenovati nezavisnog pravnog eksperta koji će se baviti optužbama za korupciju", navela je Federika Mogerini.

Samo jasno utvrđivanje odgovornosti može da povrati ugled Euleksa čiji je zadatak da bude primer u borbi protiv korupcije na Kosovu, poručili su poslanici Evropskog parlamenta.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи