Читај ми!

Bami: Šansa Euleksu da se ne ponizi

Britanska tužiteljka Maria Bami, koja je svojim izjavama pokrenula aferu o korupciji u Euleksu, u najnovijem broju dnevnika "Koha ditore" svedoči o ulozi specijanog tužioca Euleksa Džonatana Ratela u sprečavanju istraga. Rekla je da će dati još jednu šansu Misiji EU da okonča sporne slučajeve "tako da zaštiti sebe, a da se Euleks ne ponizi".

Maria Bami je optužila Ratela da je sprečio istragu protiv Azema Sule, osumnjičenog da je na nezakonit način prisvojio zemljište vredno 100 miliona evra.

Ratel je, kako piše Koha ditore, iako je imao u rukama krivični slučaj, sprečio njegov dalji tok tako što je onemogućio da dva tužioca, Maria Bami i Dijana Vilson, ispitaju svedoka saradnika u tom slučaju Nazima Blacu, prenosi Tanjug.

List navodi da su Azem Sula, Spresim Uka (koji je osuđen na 15 godina zbog ratnih zločina i nalazi se u bekstvu) i još osam drugih osoba, uglavnom biznismena, uspešno do sada izbegavali suočavanje s pravdom zahvaljujući upravo postupcima specijalnog tužioca Džonatana Ratela.

Istakla je i da je Nazim Blaca veoma značajan svedok u procesu privatizacije jer zna mnogo o nepravilnostima u Agenciji za privatizaciju, ali kako je rekla, Ratel nije dozvolio da se on ispita.

Poručila je da se Ratel "vadio" na to da Blaca nije kredibilan i poverljiv svedok, iako je zahvljajući upravo njegovim svedočenjima i dokazima u dva sudska procesa osuđeno sedam osoba na ukupno 57 godina zatvora za ubistva i pokušaje ubistava, a u svojstvu članova nekadašnje tajne službe Kosova poznate kao "SIK".

Bami je navela i da joj je Ratel oduzeo istragu i u slučaju Američkog univerziteta i mnogih privatizacija, uz napomenu da je istragu u slučaju Azema Sule, koju je takođe blokirao, vodila specijalna tužiteljka iz Velike Britanije Dijana Vilson.

Ona je, prema rečima Marie Bami, okončala mandat početkom oktobra i slučaj još nije predat drugom tužiocu.

O ovom je slučaju, inače, obavešten je i Brisel, međutim, zvaničnici Euleksa nisu preduzeli ni jednu meru protiv tužioca Ratela.

U međuvremenu, Euleks je počeo zvanično istragu protiv tužiteljke Bami, koju sumnjiči da je poverljive podatke Euleksa saopštila Kohi ditore, što prištinski dnevnik negira.

Ona je angažovala lokalnog advokata Arijanita Kočija, koji je izjavio da na osnovu raspoloživih dokumenata nema osnova za suspenziju Marie Bami, te da će tražiti da se ta mera ukine.

Bami je, podsećanja radi, mnogo ranije optužila Džonatana Ratela da opstruira istrage, te da ju je udaljio iz svih postupaka i preneo ih na niže osoblje.

U pismu Euleksu, odnosno šefu departmana za pravdu, ona je tada optužila i sudije Jaroslavu Novotnu i Frančeska Florija, ali je u izjavi za Kohu naglasila da se nikoga ne plaši i da će se boriti do kraja protiv represalija.

"Ovo treba da adresiram šefu misije Euleksa ili da idem u Brisel, kako su me savetovali i advokati, s obzirom da oni ne veruju da će biti pravde unutar Euleksa nakon razmene elektronskih dopisa između mene i unutrašnje kontrole", izjavila je Marija Bami i dodala da će Euleksu dati još jednu šansu da reši slučajeve koje ona pominje, ali tako da "ja budem zaštićena a da se Euleks ne ponizi".

Dopisnik Tanjuga iz Prištine navodi još da je Azem Sula, protiv kojeg je Ratel sprečio istragu, poslanik i visoki zvaničnik DPK Hašima Tačija, te bivši glavni komandant OVK.

Protiv njega se u Švajcarskoj vodi sudski postupak, koji krajem godine, prema pisanju prištinskih medija, treba da dobije epilog. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво