Читај ми!

Brisel: Evropska komisija istražuje Euleks

Maja Kocijančič kaže da Evropska komisija istražuje navode o korupciji u Euleksu. Istovremeno, odbacuje optužbe da su pripadnici pravosudne misije maltretirali novinare. Potpredsednica EP Ulrike Lunaček zatražila da spoljno i nezavisno telo istraži navode Euleksove tužiteljke Marije Bami o podmićivanju Euleksovih sudija i tužilaca na Kosovu.

Portparolka visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančič kaže da se navodi o korupciji u Euleksu shvataju veoma ozbiljno, prenosi Tanjug.

"Šef Kancelarije za civilno planiranje i odgovornost vladanja (unutrašnje kontrole EK) otputovao je u Prištinu, a visoka predstavnica trenutno razmatra i dalje korake", navodi Kocijančič.

Demantuje, međutim, da su članovi Misije pretili novinaru prištinskog lista Koha ditore koji je objavio seriju tekstova o korupciji u vrhu Euleksa – da će ga krivično goniti ako ne obustavi feljton.

"Mi ne vršimo pritisak na novinare", ističe Kocijančičeva, uz tvrdnju da se razgovor funkcionera Euleksa sa novinarom odvijao "u dobroj veri, bez pretnji".

Portparolka nije htela da komentariše zahtev poslanice Zelenih i potpredsednice Evropskog parlamenta Ulrike Lunaček da se formira nezavisno telo za istragu o navodima lista Koha ditore i suspendovane tužiteljke Euleksa Marije Bami.

"Ako Spoljnopolitički komitet parlamenta stavi to pitanje na dnevni red, mi ćemo se, naravno, odazvati pozivu na razgovor", kaže Kocijančičeva.

Ulrike Lunaček je ranije rekla da tvrdnje tužiteljke Marije Bami bacaju mračnu senku na ugled Euleksa, javila je Beta.

Poslanica Zelenih u Evropskom parlamentu upozorava da je Euleks najveća i najznačajnija misija Zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU, pa je zato "celokupna spoljna i bezbednosna politika Unije dovedena u pitanje".

Lunačekova podseća da je i Revizorski sud EU utvrdio propuste u delovanju Euleksa i napomenula da je i ona u više navrata pokretala pitanje neefikasnosti Euleksa u rešavanju posebno korupcije i organizovanog kriminala na Kosovu.

Potpredsednica Evropskog parlamenta već je pokrenula postupak da visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Gabrijela Mogerini i šef Euleksa o tome podnesu izveštaj Evropskom parlamentu. Zatražila je i formiranje nadzornog tima unutar Evropskog parlamenta koji bi "tesno pratio ovo pitanje uz mogućnost da dobije i bitna Euleksova poverljiva dokumenta koja nisu data na uvid pravosuđu".

Ulrike Lunaček podvlači da veliko nezadovoljstvo izazivaju i optužbe Udruženja novinara Kosova o navodnim pritiscima zvaničnika Euleksa na novinare lista Koha ditore da obustave objavljivanje izveštaja o tom skandalu, što je potpuno neopravdano i neprihvatljivo.

"Ako se to dokaže, za takve pritiske odgovorni zvaničnici Euleksa moraju biti smenjeni s dužnosti", zaključuje potpredsednica EP.

Prema dokumentovanim navodima Kohe i izjavama tužiteljke Bami, predsednik Euleksovog suda Frančesko Flori primio je više od 300.000 evra da bi oslobodio optužene za teška krivična dela, a vrh Euleksa je sprečio da se o tome povede istraga i suspendovao tužiteljku koja je na njoj insistirala.

Italijanski sudija poriče optužbe, dok u Euleksu tvrde da tužiteljka Bami nije suspendovana po kazni.

Reagovanja na Kosmetu

Predstavnici Srba sa Kosmeta kažu da su izgubili poverenje u pravosuđe na Kosovu i Metohiji i da su zabrinuti aferom koja ovih dana potresa Euleks.

Gradonačelnik Gračanice Branimir Stojanović rekao je Tanjugu da je afera koja pogađa Euleks prouzrokovala da se i ono malo poverenja koje je postojalo kod Srba sada potpuno izgubi.

"I onako postoji ozbiljan problem sa nepostojanjem vladavine prava na Kosovu i to malo poverenja koje je postojalo sada se kod Srba negde potpuno izgubilo. Povrenje koje je postojalo u međunarodne organizacije na Kosovu je ozbiljno poljuljano", rekao je Stojanović.

Narodni poslanik u Skupštini Srbije sa Kosova i Metohije Vladeta Kostić kaže da afera koja potresa Euleks nije dobra za bilo koga ko živi na Kosovu i Metohiji.

Kostić smatra da je to ipak unutrašnji problem i pitanje Misije EU na Kosovu. Podsetio je da je Euleks institucija EU i da misli da bi organi Unije koji su za to zaduženi trebalo da ispitaju odgovornost osoblja Euleksa.

Najvažnije je da istina izađe na videlo bez obzira na to kakva ona bila, naglasio je Kostić.

Analitičar i književnik sa Kosova i Metohije Živojin Rakočević kaže da sve misije na Kosovu prvo obole od korupcije i da je to jedan od razlog afere koja potresa Euleks.

Inače, niko od zvaničnika kosovske vlade nije zainteresovan da komentariše najnovije događaje koji tresu ne samo kosovsku nego i svetsku javnost.

Čak ni pojedini visoki zvaničnici koji su i sami deo priče o prisluškivanju pojedinih lica tokom Euleksove istrage za sada su bez komentara, što prištinski mediji ocenjuju kao loš znak za reputaciju kosovske vlade i pravosudnih institucija.

S druge strane, u civilnom sektoru ovim pitanjem se već danima bave analitičari.

Direktor Centra za balkanske studije i stalni komentator dnevnika Zeri Fadilj Lepaja za Tanjug kaže da nijedna organizacija, niti zvaničnik, bez obzira na to odakle dolaze i kakva im je misija ne treba da imaju imunitet za dela kao što su korupcija i organizovani kriminal, a to, dodaje, važi i za pripadnike Euleksa.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво