Читај ми!

Euleks pod pritiskom!

U Euleksu su pokrenuli krivičnu istragu povodom sumnji da su tužioci Misije uzimali mito u pojedinim sudskim predmetima. Novinar lista "Koha ditore" koji je prvi objavio tekst o korupciji – tvrdi da ima dokaze.

Korupcija na Kosovu i Metohiji, na koju međunarodna zajednica stalno ukazuje i poziva na iskorenjivanje, potresa i Euleks, formiran između ostalog da suzbije i tu pojavu.

Šef Euleksa Gabrijele Meuči kaže da je istragu o sumnjama za korupciju na Kosmetu Misija EU otvorila još maja 2013.

Istragom je obuhvaćeno nekoliko službenika Euleksa koje je suspendovana tužiteljka Marija Bami optužila da su primili mito za nekoliko sudskih procesa u Pokrajini.

"Misija je dobro upoznata sa navodima, reagovala je i odredila tužioce i policijske istražioce da rade zajedno sa kosovskim organima. Proces je započet 2013. godine", rekao je Meuči.

Šef Euleksa potvrđuje da je suspendovana tužiteljka Marija Bami, koja je početkom nedelje u prištinskoj štampi obelodanila da postoje sumnje u korumpiranost službenika te misije.

Naime, ona tvrdi da su dva tužioca uhvaćena u tajnim dogovorima – veruje se da su uključena u aferu sa zatvaranjem krivičnog postupka protiv Fatmira Limaja i Ilira Toljaja, ali i u slučaj eksplozije u jednom restoranu.

Pominje se i da je jedan osumnjičeni tužilac navodno podmićen sa 370.000 evra. Novinar lista Koha ditore Vehbi Kajtazi, koji je prvi objavio tekst o korupciji u Euleksu, kaže da mu je iz Misije prećeno.

"Optužili su me za izmišljanje informacija koje sam objavio. Meni je posle sastanka sa savetnicom glavnog tužioca Euleksa rečeno da će me tužiti ako budem nastavio da pišem o tome. Pozivam Euleks da to učini jer imam dokaze", poručuje Kajtazi.

Glavna tužiteljka Euleksa Jaroslava Novotna kategorično je demantovala, u izjavi za češke medije, da je umešana u korupciju u toj pravosudnoj i policijskoj misiji EU.

U Misiji negiraju da će tužiti novinara. A kompromitovanje Euleksa se nastavlja. List Politika izveštava da su u toj misiji krivotvorili dokaze u slučaju protiv Olivera Ivanovića.

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju traži od nadležnih da se hitno ispitaju ti navodi.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво