Читај ми!

EU: Bami nije suspendovana zbog odavanja podataka

Maja Kocijančič, portparolka Ketrin Ešton, kaže da je Euleks suspendovao jednog svog člana pre nego što su mediji objavili navode o korupciji u vrhu misije. Ističe da je to poseban slučaj koji nije direktno u vezi sa sumnjom u odavanje podataka.

Marija Bami je suspendovana pre nego što su mediji objavili navode o korupciji u Euleksu, rekla je Maja Kocijančič, prenosi Tanjug.

"Euleks je to učinio sa punom diskrecijom, ali je to poseban slučaj i direktne povezanosti nema", rekla je Kocijančičeva odgovarajući na pitanje novinara kako objašnjava to što je Euleks suspendovao osobu za koju sumnja da je odala tajne podatke novinarima, dok prezumpcija nevinosti važi i za evropsku pravosudnu misiju.

Osvrćući se na izveštaje prištinskog lista Koha ditore o korupciji u vrhu Euleksa, Kocijančičeva je u sredu u saopštenju za medije navela da su u Briselu svesni izveštaja o korupciji u vrhu Euleksa, ali da pravni princip da je svako nevin dok mu se ne dokaže krivica važi i za Euleks.

Upitana kako to da su, tokom restrukturiranja Euleksa, osobe osumnjičene za korupciju ostale u sastavu Euleksa, a suspendovana je osoba koja nema ni najmanju mrlju iza sebe kad je reč o korupciji, Kocijančičeva je rekla da ne može da, dok je istraga u toku, komentariše o osobama čija se imena pojavljuju u štampi, ali je naglasila da je restrukturiranje misije "odvojeni proces".

"Jasno je da je u toku restrukturiranje misije, kao odvojeni proces, i to je rezultat jedne duge analize, u saradnji sa kosovskim vlastima, pošto ta misija neće zauvek ostati na Kosovu", rekla je Kocijančič.

Odgovarajući na novinarsko pitanje ko je tačno suspendovan i zbog čega, Kocijančič je ponovila da ne može da komentariše istragu koja je u toku.

"Pažljivo pratimo razvoj događaja" 

Podsetila je na saopštenje za medije koje je juče objavila, a u kojem kaže da njena služba pažljivo prati razvoj događaja na Kosovu u vezi sa optužbama na račun sadašnjih i bivših funkcionera Euleksa.

"Takođe smo potvrdili da od 2013. Euleks i pravosudne kosovske vlasti vode zajedničku istragu o tim optužbama", kazala je Kocijančičeva, podsetivši da je pre nekoliko dana izjavila da su njenoj službi te optužbe poznate i da ih shvata veoma ozbiljno.

"Na sve raspoložive načine delujemo i istraga je u toku", istakla je ona.

Koha ditore već nekoliko dana iznosi teške optužbe na račun nekoliko visokih funkcionera Euleksa, koji su, prema dokumentovanim izvorima, uzimali mito da bi zaštitili pojedine kosovske političare i povezana lica od gonjenja zbog korupcije, pa čak i zbog ubistava.

Prema pisanju ovog lista, bivši predsednik sudskog veća Euleksa Frančesko Flori primio je 370.000 evra da zataška neke slučajeve, a najviši funkcioneri Misije odbili su da protiv njega pokrenu istragu, uprkos brojnim dokazima.

Nakon što je Koha ditore počela da objavljuje tekstove o korupciji, Euleks je suspendovao britansku tužiteljku Mariju Bami zbog sumnje da je odavala tajne podatke medijima i zapretio novinarima dnevnika krivičnim progonom.

Bamije, kao i novinari Kohe, tvrdi da ona nije izvor informacija objavljenih u tom listu, ali najavljuje da je spremna da, ukoliko je ne vrate na posao, po ugledu na Vikiliks pusti u javnost niz dokumenata koji svedoče o korupciji u Euleksu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се