Читај ми!

Uskoro presuda "stečajnoj mafiji"

Izlaganjem žalbe nekadašnjeg direktora "C marketa" Slobodana Radulovića okončana osmodnevna javna sednica Apelacionog suda u Beogradu po žalbama na presudu optuženima u slučaju poznatom kao "stečajna mafija".

Portparol suda Mirjana Piljić kaže da će na nejavnom delu sednice petočlano sudsko veće doneti odluku o žalbama, a presudu može da potvrdi u celosti, može potpuno ili delimično da je preinači ili da je ukine i naloži novo suđenje, prenosi Tanjug.

Javnoj sednici, su osim pojedinih okrivljenih, prisustvovali i njihovi advokati iako su u štrajku, pošto su advoaktske komore dale uputstvo da advokati tokom obustave rada moraju da postupaju u predmetima koji su u vezi sa rokom i žalbama, kao u ovom slučaju.

Na sednici suda se prvi put pojavio pred javnošću Slobodan Radulović koji se 12. aprila predao sprskom pravosuđu nakon osam godina skrivanja.

Prvostepenom presudom osuđen je na pet godina zatvora, za krivično delo primanja mita, dok je oslobođen optužbi za navodno sporne aranžmane na štetu "C-marketa" pred privatizaciju 2005. godine.

Bivši direktor "C marketa" je prilikom usmenog obrazlaganja navoda svoje rekao da je optužbe protiv njega iskonstruisao režima bivšeg premijera Vojislava Koštunice i biznismena Miroslava Miškovića i Milana Beka.

Radulović se tokom osmogodišnjeg bekstva u više navrata javnosti i sudu obraćao pismima i objašnjavao kako su putem Memoranduma o razumevanju, koji je potpisan 19. avgusta 2005. godine, Mišković i Beko preuzeli 153.000 akcija malih akcionara i tako preuzeli 75 odsto "C marketa" za 44 miliona evra i ostvarili nezakonitu zaradu od 207 miliona evra, a to je ponovio i na jučerašnjoj sednici.

Prvostepenom presudom Specijalnog suda iz maja 2013. godine, posle sedam godina od pokretanja krivičnog postupka na ukupno 57 godina zatvora osuđeno je 16 optuženih.

Tom presudom najvišu kaznu od devet godina zatvora dobio je bivši direktor Kreditno-eksportne banke Sekula Pjevčević, a kažnjen je i novčanom kaznom od 800.000 dinara.

Nekadašnji predsednik Trgovinskog suda u Beogradu Goran Kljajević osuđen je za krivična dela kršenje zakona i zloupotrebu službenog položaja, pa mu je sud izrekao jedinstvenu kaznu od šest i po godina zatvora.

Sudija Kljajević je dobio i zabranu obavljanja sudijske funkcije u roku od pet godina, a biće mu oduzeto i 5.080 evra i 113.000 dinara koje je protivzakonito pribavio.

Bivši stečajni upravnik građevinskog preduzeća „"Rad"“ Miljko ŽŽivojinović koji je i dalje u bekstvu osuđen je na pet godina zatvora.

ŽŽivojinović će uz zatvorsku kaznu, „građevinarima“ morati da plati deo novca - 142.228 evra.

Nekadašnja sudija Trgovinskog suda Delinka Đurđević osuđena je na četiri godine zatvora zbog kršenja zakona, a izrečena joj je mera zabrane bavljenja sudijskom funkcijom od pet godina, nakon pravosnažnosti presude.

Nekadašnjoj direktorki Pošštanske šštedionice Jelici ŽŽivković zbog primanja mita izrečeno je tri godine zatvora i novčana kazna od 800.000 dinara. Pored toga u narednih pet godina od pravosnažnosti presude neće smeti da upravlja državnom imovinom.

Advokat Nemanja Jolović, koji je optužžen za pomaganje u izvršenju krivičnog dela kršenje zakona od strane sudije, osuđen je na dve i po godine zatvora i meru zabrane bavljenja advokaturom od tri godine.

Anđelko Bitević osuđen je na četiri po godine zatvora i 800.000 dinara, Milivoj Mirković i Zoran Jovanović na po tri godina zatvora, Srboljub Spasić dve i po godine zatvora, Miilorad Maksimović i Radisav Jocović na po dve godine zatvora i po godinu dana zatovra dobili su Milan Rakočević i Mladen Stojčić.

Među oslobođenima su general Grujica Davidović, koji je bio specijalni savetnik u „"Radu"“, zatim, vlasnik „Gemaksa“ Đordo Antelj i vlasnik „"Eko produkta"“ Milinko Brašnjević.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи