Читај ми!

Novi dokazi u vezi sa grobnicom Tomašica

Pretresno veće Haškog tribunala na suđenju Ratku Mladiću odobrilo je zahtev Tužilaštva da ponovo otvori dokazni postupak kako bi predočilo nedavno otkrivene dokaze u vezi s masovnom grobnicom Tomašica koja se nalazi u opštini Prijedor.

Tužilaštvo će na suđenju Ratka Mladića moći da u dokazni spis uvrsti dokaze šest veštaka i sedam svedoka o činjenicama, kao i dodatne dokumentarne dokaze u vezi sa grobnicom Tomašicom. Pretresno veće će odrediti vreme ponovnog otvaranja dokaznog postupka, prenosi Beta.

Veće je zaključilo da Tužilaštvo nije bilo u mogućnosti da ranije predoči dokaze u vezi sa Tomašicom s obzirom na to da je grobnica otkrivena u septembru 2013, u vreme kada je izvođenje dokaza Tužilaštva bilo već u toku, i takođe uzimajući u obzir vreme potrebno za analizu grobnice, pribavljanje izjava svedoka i izradu izveštaja veštaka.

Sudije su takođe utvrdile da su novi dokazi relevantni za taj predmet i da imaju dokaznu vrednost, napominjući posebno tvrdnju Tužilaštva da "taj materijal daje jasniju sliku organizovanosti i masovnosti ubistava počinjenih u Prijedoru, kao i ulogu Vojske RS u njima".

Generala Mladića (71), tadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske, optužnica tereti za genocid nad oko 7.000 muslimanskih zarobljenika, u danima pošto su 11. jula 1995. jedinice pod njegovim zapovedništvom zauzele tu enklavu, koja je bila pod zaštitom UN u istočnoj Bosni.

Mladić je optužen i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština imao razmere genocida; terorisanje civila u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво