Читај ми!

Klina, povratak moguć ali opstanak je težak

U poslednja 24 sata, na teritoriji opštine Klina dogodila su se dva napada na Srbe povratnike. Prvo je jedna kuća kamenovana, a potom jedna i zapaljena. Policija je obaveštena i o napadu na starijeg čoveka od koga su maskirane osobe, kako tvrdi, pokušale da iznude novac.

Sve manje Srba, a sve više incidenata – svakodnevica je sela Drsnik u kojem živi 25 srpskih porodica. Poslednji u nizu je paljenje kuće povratnika u kojoj u tom trenutku srećom niko nije bio.

Meštani navode da se ne osećaju bezbedno zbog toga što je već peta zapaljena. Krađe su svakodnevne. Meštani ih prijave policiji, ali bez odgovora.

"Što se tiče slučajeva napada na srpsku zajednicu, ima ih 50 odsto manje nego prethodne godine, a polovina incidenata je rasvetljena. I za to postoje dokazi. Svi slučajevi su prosleđeni sudu", ističe komandir policije u Klini Redža Deriša.

U obnovljene kuće se 2005. godine vratilo 40 srpskih porodica, a uglavnom je reč o starijim osobama. Mladi su ostali u centralnoj Srbiji, gde studiraju ili rade.

"Ono što smo svi konstatovali – da povratnici nemaju problema sa prvim komšijama, pa očigledno neko dolazi sa strane i radi ovo što radi. Tražiću od predstavnika onih institucija koje se bave bezbednošću da urade bolje operativne planove da bi se ovi ljudi osećali sigurno", kaže ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić.

Povratak je moguć, ali ostanak je težak, jer su incidenti gotovo svakodnevni. Pre sukoba na teritoriji opštine Klina živelo je više od 8.000 Srba.

Sada ih je u 18 povratničkih sela manje od 300.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво