Читај ми!

Napadi na pekare Albanaca

U Staroj Pazovi rano jutros bačena bomba na pekaru "Milenijum", čiji je vlasnik Albanac. Pekara "Dva brata" zapaljena u Somboru, kamenovana pekara "Vojvođanka" u Novom Sadu. Pokrajinski ombudsman Aniko Muškinja Hajnrih zatražila od policije da otkrije izvršioce.

U izlog pekare u Staroj Pazovi, čiji je vlasnik Albon Balaj, pucano je iz vatrenog oružja iz automobila u pokretu, prenose lokalni mediji, koji navode da je istraga u toku, prenosi Tanjug.

Radio-televizija Stara Pazova prenosi da su u trenutku napada u prostoriji gde se nalazi proizvodni pogon bile dve osobe i da niko nije povređen.

Ranije jutros, pekara "Dva brata", čiji je vlasnik Albanac Albert Kerhani, zapaljena je u Somboru, a motivi i počinioci, kao i u slučju incidenta u Staroj Pazovi, nisu poznati.

Do požara, za koji se pretpostavlja da je podmetnut, došlo je u 1.30, a vatra je brzo ugašena i nije bilo povređenih, prenose lokalni mediji.

"Oko pola dva ujutru, kada sam kretao na posao u radionicu, čuo sam pucanje stakla i odmah sam pozvao policiju. U toku razgovora sa policijom dok sam izlazio na ulicu osetio sam dim i video da je plamen već zahvatio prodajni deo pekare", rekao je Kerhani.

Kerhani je za portal Soinfo rekao da je izgoreo prodajni i ugostiteljski deo i izlozi, i da je dim napravio štetu i u hodnicima.

"Ovo je delo pojedinaca. Mnogo mi znače moje mušterije, koje mi od jutros prilaze i upućuju mi izraze podrške", naglasio je Kerhani.

U Novom Sadu sinoć je kamenovana pekara "Vojvođanka" čiji je vlasnik takođe Albanac. 

Osude napada na pekare

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor najoštrije je osudio napad u kojem su nepoznati počinioci zapalili pekaru u Somboru i naglasio da se odlučno moraju sankcionisati incidenti za koje su sumnja da su etnički motivisani.

Pastor je naglasio da su incidenti za koje se osnovano sumnja da su povezani sa etnički motivisanom mržnjom – apsolutno nedopustivi i da se moraju odlučno sprečavati i još odlučnije sankcionisati.

"Ovakvi događaji samo nas udaljavaju od onoga što jesmo i što želimo da budemo. Društvo u kojem će etnička mržnja zauvek nestati jer smo bolno svesni koliko nam je tragičnih posledica donelo", naveo je Pastor.

Pokrajinski ombudsman Aniko Muškinja Hajnrih je najoštrije osudila napade na pekare u Somboru i Staroj Pazovi čiji su vlasnici Albanci, i zatražila od policije da otkrije izvršioce.

Ona je zatražila od policije da "u najkraćem roku otkrije izvršioce i pruži bezbednosnu zaštitu prava, sloboda, ličnog integriteta i imovine svih građana Srbije".

Pokrajinski ombudsman izražava bojazan "da se ovi događaji mogu dovesti u vezu sa dešavanjima na kvalifikacionoj utakmici za plasman na prvenstvo Evrope između Srbije i Albanije".

Muškinja Hajnrih je istovremeno izrazila nadu da ova dešavanja neće dovesti do narušavanja dobrih međunacionalnih odnosa u Vojvodini.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević osudio je kao "vandalski čin" sinoćno kamenovanje pekare "Vojvođanka". On je u saopštenju zatražio da počinioci tog incidenta budu najoštrije kažnjeni, kako bi se poslala jasna poruka vandalima.

"Ovo je sramni čin pojedinaca i nedopustivo je da se takvo destruktivno ponašanje toleriše u Novom Sadu. Svaki građanin Novog Sada pođednako je važan i neophodno je da se svi koji žive i rade u njemu osećaju sigurno", apelovao je Vučević.

Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva da policija i ostale nadležne službe hitno identifikuju i sankcionišu odgovorne za uništavanje pekara čiji su vlasnici albanske nacionalnosti.

Ta stranka ističe da su "podmetanje požara, bacanje bombi, pucanje iz kola u pokretu i kamenovanje objekata samo zato što su njihovi vlasnici pripadnici neke nacionalne zajednice scene kakve se u Vojvodini pamte iz mračnih devedesetih" godina prošlog veka.

Ističe se i da se Vojvodina "oduvek ponosila svim svojim narodima i nacionalnim zajednicama, jezicima i pismima, a ljudi su se delili samo na dobre i loše" i da "zato sankcije za vinovnike ovih gnusnih napada moraju biti još oštrije".

Prethodne noći, incidenata je bilo i na Kosovu - tamo su na meti, opet nepoznatih počinilaca, bile srpske kuće i institucije. U Kosovskoj Mitrovici je zapaljena zastava Srbije, dok su na nekoliko srpskih kuća u Crkvenoj Vodici ispisani grafiti Albanija i Kosovo. Sličnih incidenata, kažu meštani, nije bilo u poslednjih 15 godina.

Zabrinuti za bezbednost građana posle fudbalske utakmice u Beogradu, predstavnici opština na severu Kosova zatražili su dodatno angažovanje kosovske policije.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара