Читај ми!

Novi grafiti na kapiji Visokih Dečana

Na kapiji manastira Visoki Dečani pojavili se novi grafiti: ISIS – "Islamska država Iraka i Sirije" i AKSH – "Albanska nacionalna armija", rekao je iguman manastira Sava Janjić. Komandant Kfora Frančesko Filjuolo osudio taj čin.

Iguman Visokih Dečana je na svoj Tviter profil postavio i fotografiju na kojoj se vidi grafit ispisan crvenom bojom – ISIS i AKSH – i napisao: "Jutros smo primetili još jedan natpis ISIS na manastirskoj kapiji mnogo bliže crkvi. Sramota." 

Novi grafiti sa istim sadržajem. Rukopis, verovatno istog autora. Protekle noći, dva ulaza u manastirsko dvorište ispisana su nazivima Islamske države i Albanske nacionalne armije. Ulazi su udaljeni stotinak metara od punkta Kfora i manastirske crkve.

"Ovo doživljavamo kao novi dokaz otvorene pretnje i opasnosti koja postoji za ovaj manastir, a danas sam razgovarao sa komandantom Kfora i policijom. Imamo neka uveravanja da će Kfor povećati svoje prisustvo i da su vrlo ozbiljno shvatili ovaj incident", ističe iguman Janjić.

Kosovska policija je privela tri osobe koje su uzvikivale: "UČK". Nakon ispitivanja su puštene. U Kforu čekaju izveštaj dosadašnjeg dela uviđaja.

"Čekamo procenu, bez dokaza je nemoguće odrediti hoćemo li nešto menjati ili nećemo", objašnjava regionalni komandant Kfora Anđelo Mineli.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi rekao je da je grafite po zidovima manastira Dečani, prema dosad raspoloživim informacijama, ispisalo troje maloletnika.

Redžepi je za RTK 2 rekao da je to vandalski čin i da će policija razgovarati i sa roditeljima tih maloletnika kako bi bilo jasno da se takve, kako je naveo, gluposti ne ponove.

Ovu izjavu je iguman Sava Janjić ocenio kao "neodgovornu i suštinski pogrešnu".

"Tri kosovska mladića su samo kratko zadržana u policiji, ali ne u vezi sa grafitima, već zato što su uzvikivali UČK parole ispred manastira. Uostalom, ko je ponovo, prošle, druge noći za redom, ponovo pisao parole i to nedaleko od samog Kforovog kontrolnog punkta? Ovakve izjave vređaju zdravu pamet i služe prikrivanju stvarnih problema na terenu", naveo je Janjić u pisanoj izjavi dostavljenoj RTS-u.

"Izjava ministra da KFOR treba da se povuče i da se bezbednost Visokih Dečana preda kosovskoj policiji je apsurdna, jer Kosovska policija, uz dužno poštovanje, u pojedinim delovima Kosova, predstavlja više problem nego deo rešenja i još nije u stanju da deluje nezavisno od lokalnih političkih i drugih struktura", podvukao je Janjić.

Za početak, postojeće snage Kfora oko manastira pojačane su vojnicima iz Moldavije. Incident sa natpisima na objektima manastira naišao je na osude iz kosovske vlade.

"I ovo sigurno nije izolovan slučaj, što je potpuno jasno. Verujem da će svi oni koji imaju mandate za bezbednost, ovo da shvate na najozbiljniji način", navodi potpredsednik kosovske vlade Slobodan Petrović.

Nije prvi put da se u poslednje vreme u Dečanima i Peći događaju incidenti povezani sa radikalnim islamom. Tokom uskršnjih praznika ove godine, američka ambasada je upozorila da postoji opasnost od napada na objekte međunarodnih misija i srpske pravoslavne crkve.

Policija je pre nekoliko nedelja ispred Pećke patrijaršije uhapsila Muhameda Bećirija, koji je uz povike alahu pokušao na silu da uđe u dvorište Patrijaršije.

"Čuli smo informaciju da je taj isti čovek, vehabija dakle, sa jednom grupom njemu sličnih u katoličkoj crkvi u Peći zapretio časnim sestrama da će biti poklane", kaže iguman Janjić.

Komandant Kfora general Frančesko Filjuolo osudio je ispisivanje poruka mržnje na manastiru Visoki Dečani.

Tokom posete, regionalni komandir Kosovske policije u Peći izjavio je da je istraga u toku i da se sprovodi u tesnoj saradnji sa Regionalnom jedinicom za operativnu podršku. 

Manastir Visoki Dečani je u poslednjih 15 godina dana i oružano napadan. Za napad minobacačem 2007, kada je pogođen zid manastirskog dvorišta, osoba koja je pucala proglašena je mentalno poremećenom i osuđena je na dve i po godine zatvora.

Juče su na pomoćnim objektima u manastirskom imanju u Dečanima ispisani grafiti: "ISIS – Islamska država Iraka i Sirije", "Kalifat dolazi", Oslobodilačka vojska Kosova (UČK), Albanska nacionalna armija (AKSH).

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи