Читај ми!

Grafiti ISIS-a i UČK na Visokim Dečanima

Na pomoćnim objektima u okviru manastirskog imanja u Visokim Dečanima ispisani su grafiti Islamske države Iraka i Sirije. Trojica mladića uhapšena.

"Kalifat iz koming" (Kalifat dolazi), UČK (Oslobodilačka vojska Kosova), AKSH (Albanska nacionalna armija), ispisani crvenom i crnom bojom, kao i neki grafiti na arapskom, primećeni su oko podneva na objektima manastirskog imanja, prenosi Fonet.

Najbliži grafiti su na baštenskoj kućici, oko 300 metara od manastirske crkve, dok su ostali ispisani po objektima u krugu od oko 500 metara. Samo jedan deo ovog imanja je ograđen zidom.

O incidentu su odmah obavešteni kosovska policija i Kfor, koji su došli na lice mesta.

Tokom uviđaja, kojem je prisustvovao i iguman Sava Janjić i lokalni komandant Kfora pukovnik Anđelo Mineli, grupa Albanaca sa udaljenosti oko stotinak metara nekoliko minuta je uzvikivala "UČK, UČK...", javlja RTV KiM.

Kako se navodi, trojica mladića iz ove grupe su uhapšena.

Arhimandrit manastira Visoki Dečani Sava Janjić kaže za RTS da se sve to desilo najverovatnije u toku noći, jer taj deo manastirskog imanja nije ograđen zidom.

"Pošto smo pre nekoliko godina imali pretnje da ne smemo da završimo ovaj zid, tako da je to izazvalo s pravom veliku zabrinutost", ističe Janjić.

Kako kaže, monasi su zabrinuti i šokirani zbog pretećih grafita na objektima u manastirskom imanju i očekuju još intenzivnije mere bezbednosti od strane Kfora i kosovske policije.

"Očekujemo da će kosovska javnost i međunarodni predstavnici osuditi ovakvo delo i da će se preduzeti još intenzivinje mere beznednosti od strane Kfora i lokalne policije", rekao je Janjić.

Ističe da su se monasi i do sada suočavali s pretnjama, granatiranjem, UČK grafitima... ali da ovaj incident pokazuje novi nivo pretnje i opasnosti koja ih okružuje.

"Pojava islamističkih grafita i dovođenje u vezu sa UČK, natpisi koji izgledaju kao pokušaj pisanja na arapskom jeziku na prostoru na kojem svakodnevno radimo, pokazuju da ljudi takvih namera mogu da uđu na manastirsko imanje", rekao je Janjić.

Na jednom od objekata, koji se nalazi na oko 150 metara od punkta italijanskog Kfora, pored grafita UČK, ISIS i AKSH, nalaze se i dva grafita na arapskom.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić osudio je ispisivanje grafita i zatražio da KFOR pojača vojnu zaštitu, a da se odgovorni što pre identifikuju i privedu pravdi.

Đurić je u saopštenju naveo da grafiti uznemiravajuće sadržine na imanju srpske svetinje, koja je pod zaštitom UNESKO, izazivaju veliku zabrinutost i zatražio od međunarodne zajednica da te pretnje shvati veoma ozbiljno i preduzme sve neophodne mere da se manastir zaštiti.

Poručio je da će Srbija učiniti sve da zaštiti srpsku kulturnu baštinu na Kosovu i Metohiji, srpske crkve i srpske manastire i istakao da treba da se stane na put uznemiravanju i zastrašivanju Srba.

Zamenik ministra spoljnih poslova Kosova Petrit Selimi ocenio je ispisivanje grafita kao loše i antiistorijsko.

Na svom Tviter nalogu je rekao da je UČK uvek odbijala bilo kakvu vezu sa islamistima.

I predsednik opštine Dečani Rasim Seljmanaj izjavio je da su grafiti na manastiru Visoki Dečani "ispisani namerno, radi identifikovanja rata OVK sa terorističkim organizacijama, kao što su ISIS i islamskig kalifat".

"Ovi grafiti su direktno upereni protiv imidža OVK i naše borbe za slobodu", rekao je Selmanaj na Fejsbuk profilu opštine Dečani.

Pozvao je bezbednosne mehanizme da što pre identifikuju i privedu osobe odgovorne za ovaj gnusan čin.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво