Читај ми!

Karadžić: U Hagu se sudi srpskom narodu

U svojoj završnoj reči na suđenju u Haškom tribunalu Radovan Karadžić je rekao da nije kriv za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti za koje je optužen, kao i da se u Hagu sudi srpskom narodu.

Bivši predsednik RS Radovan Karadžić rekao je pred Tribunalom u Hagu da preuzima moralnu odgovornost za zločine Srba u BiH, ali da nije naredio izvršenje ubistava, prenosi Beta.

"Zaista sam bio pravi prijatelj Muslimana", rekao je Karadžić i dodao da je "ceo srpski narod optužen". Optužio je haško tužilaštvo da je gonilo samo Srbe za ratne zločine.

"Uradio sam sve da se izbegne rat, a tokom rata sam uradio sve kako bi se što je moguće više ograničila patnja", rekao je Karadžić.

Naveo je da se optužnica protiv njega zasniva na tvrdnji da je bio ključni član kriminalne zavere da "očisti" područja Bosne pod srpskom dominacijom od Muslimana i Hrvata. Bez te teorije, kako je rekao, "jedina stvar koja će ostati jesu njegova dobra dela prema njegovom narodu i druga dva naroda". 

Karadžić ima 10 sati na raspolaganju danas i sutra da iznese završnu reč na suđenju u kojem je optužen u 11 tačaka za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine.

Haško tužilaštvo završnu reč dalo je 29. septembra, navodeći da je bivši predsednik RS bio "pokretačka sila" politike etničkog čišćenja tokom rata u BiH, da se ponašao kao mafijaš i da je bio lažov.

Tužilaštvo je u podnesku zatražilo doživotnu zatvorsku kaznu za Karadžića, a presuda bi mogla da bude izrečena krajem 2015. godine.

Karadžić je, posle višegodišnjeg bekstva, uhapšen u Beogradu u julu 2008. godine i izručen Tribunalu.

Suđenje mu je počelo u oktobru 2009. Tužilaštvo je iznošenje dokaza okončalo 25. maja 2012. godine, posle svedočenja 195 svedoka.

Iznošenje dokaza odbrane počelo je 16. oktobra 2012. godine i završeno je 1. maja ove godine, posle svedočenja 238 svedoka.

Karadžić je tokom suđenja izjavio da je masakr u Srebrenici "mit", da su Muslimani inscenirali zločine kako bi bacili krivicu na bosanske Srbe i da bi on trebalo da dobije nagradu zbog toga što je činio sve što je u njegovoj moći kako bi krvavi građanski rat u Bosni bio izbegnut.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво