Читај ми!

Nova istraživanja kod grobnice u Batajnici

Tužilaštvo Srbije za ratne zločine donelo je naredbu za nova istraživanja na lokalitetu u Batajnici, kod masovne grobnice u kojoj su ranije nađena tela 900 kosovskih Albanaca, potvrdio zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić.

U Srbiji je do sada, prema podacima Fonda za humanitarno pravo, ekshumirano skoro 900 tela kosovskih Albanaca, tokom rata nestalih na teritoriji pod kontrolom srpskih snaga, prneosi Beta.

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je za Tanjug da se naredbom o uviđaju nalaže pretraga reona na prostoru "Strelište" gde su vršeni radovi na iskopavanju posmrtnih ostataka 2001. i 2002. godine.

"Reč o lokaciji gde je u vreme ovih iskopavanja bio šator za obdukciju neposredno uz lokaciju masovne grobnice gde je pronađeno 900 kosovskih Albanaca", objasnio je Vukčević.

Tužilaštvo je došlo do nekih podataka da bi na tom mestu mogla da se nalazi još jedna masovna grobnica pa je odlučilo da se izvrše nova iskopavanja.

Do 2002. godine, oko 744 tela nađena su u masovnoj grobnici na poligonu Ministarstva unutrašnjih poslova u Batajnici, 70 u Petrovom Selu i 84 u jezeru Perućac.

Oko 45 tela, za koja se pretpostavlja da su kosovski Albanci, ekshumirano je u kamenolomu Rudnica kod Raške.

Haški Tribunal je krajem januara ove godine pravosnažno osudio penzionisanog generala MUP-a Srbije Vlastimira Đorđevića na 18 godina zatvora zbog progona i drugih zločina nad Albancima na Kosovu 1999. godine.

Presudom je utvrđeno da je Đorđević odgovoran za proterivanje stotina hiljada kosovskih Albanaca, i za ubistvo i premeštanje tela najmanje 724 albanska civila u masovne grobnice u Batajnici, Petrovom Selu kod Kladova i kod jezera Perućac u okolini Bajine Bašte.

Za zločine nad Albancima 1999. godine, Tribunal je na višegodišnje kazne zatvora osudio tadašnjeg potpredsednika Vlade SRJ Nikolu Šainovića, vojne i policijske generale Nebojšu Pavkovića, Vladimira Lazarevića, Dragoljuba Ojdanića i Sretena Lukića.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи