Читај ми!

Tužilac: Karadžić je mafijaš!

Na početku završne reči pred Haškim tribunalom, tužilac Alan Tiger je bivšeg predsednika RS Radovana Karadžića okarakterisao kao lažova i mafijaša.

Tužilac Alan Tiger, govoreći o genocidnoj nameri, rekao je da Radovan Karadžić nije građevinski inspektor. 

"On nije govorio: 'Ovo nije pogodno tlo za gradnju'. On je mafijaš koji je govorio: 'Nemoj graditi ili ću biti prisiljen da to srušim'", rekao je Tiger, prenosi Beta.

"Znao je koju će silu koristiti", istakao je Tiger u završnoj reči na suđenju Karadžiću.

Rekao je da je optuženi odgovoran za prisilno preseljenje nesrpskog stanovništva u BiH. "Stotine svedoka i dokaza je potvrdilo politiku etničkog čišćenja, kojoj je Karadžić bio pokretačka snaga... On je bio lažljivac za međunarodne predstavnike, koji je iznosio lažne priče u sudnici", rekao je tužilac.

Opisao je pojedinačne primere stradanja – u Sarajevu od snajpera, pogubljenja u Srebrenici i ubistava zatvorenika u logorima u Prijedoru.

"Ove tragedije se vezuju za jedan od četiri udružena zločinačka poduhvata koji su korišćeni da se eliminišu bosanski Muslimani s ciljem stvaranja srpske države", istakao je Tiger.

Govoreći o zločinima u Prijedoru, tužilac je opisao užasne uslove koji su vladali u logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje.

"Zatvorenici su žestoko premlaćivani kada idu u restoran ili toalet. U Omarskoj su bile žene koje su tokom dana čistile tkivo i ljudsku krv, a noću su bile silovane. Zatvorenici su stalno strahovali od smrti. Jednom prilikom ih je ubijeno 180", rekao je Tiger.

Tužilac se osvrnuo i na Zvornik kao primer brutalnog preuzimanja vlasti, gde su civili hapšeni, zlostavljani i ubijani.

Dodao je da zločini nisu bili upereni protiv pojedinca nego protiv "neželjene zajednice", za šta je "pravilno ime genocid".

Tužilaštvo Haškog tribunala saopštilo je 26. septembra da bi Karadžić trebalo da dobije doživotnu kaznu zatvora ako bude osuđen za "veći deo" zločina zbog kojih mu se sudi.

U pisanoj izjavi u kojoj sumira svoje viđenje tog procesa, tužilaštvo je Karadžića nazvalo "vodećim političkim i vojnim liderom bosanskih Srba i njihovih snaga" tokom rata u BiH 1992-95. godine.

Proces Karadžiću počeo je uvodnom rečju tužilaštva 26. maja 2009. godine, ali je, usled opiranja optuženog, prvi svedok optužbe saslušan tek 13. aprila 2010. godine.

Karadžić je optužen za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, a koji je u sedam opština poprimio razmere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce "plavih šlemova" UN 1992-95. godine.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво