Читај ми!

Rudar zatrpan u jami Strmosten

Jedan rudar je zatrpan u jami Strmosten, u rudniku uglja Rembas kod Resavice. Rudari i spasilačke ekipe pokušavaju da se probiju i pomognu kolegi. Potraga za rudarom neće ni noćas biti prekidana, rekao je predsednik sindikata "Rembasa" Nebojša Milenković.

Četa za spasavanje Rudnika mrkog uglja "Rembas" i dalje traga za rudarom Željkom Miletićem (36), na koga se jutros oko 8.30, u jami "Strmosten", obrušila velika količina uglja, zemlje i kamenja, dok je bušio ugalj u jami. Spasioci sa Miletićem nemaju kontakt.

Ispred jame su porodica, roditelji, supruga sa troje dece – desetogodišnjim sinom, kćerkicama starim devet i šest godina, mnogobrojne kolege... Na licu mestu je i rudarska inspekcija.

Na raščišćavanju radi 60 ljudi, ali se ruda i zemlja i dalje obrušavaju, izjavio je generalni direktor Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja (JP PEU) Vladan Milošević.

"Zatrpani rudar je obavljao redovnu aktivnost, bušio u jami, a onda je došlo do obrušavanja velike količine materijala koji je pao na njega", rekao je Milošević.

U tom trenutku, na tom mestu, bio je sam, a moglo je da bude još oko 60 rudara, "cela partija, što bi bila velika katastrofa", naveo je Milošević.

Na Miletića se sručila velika količina materijala. S njim nema nikakvog kontakta, nemamo nikakve informacije, rekao je Milošević.

Zvao me je i premijer Aleksandar Vučić, koga sam obavestio o svim poznatim detaljima nesreće, dodao je Milošević.

Jama u kojoj je zatrpan nesrećni rudar nalazi se oko 150 metara pod zemljom, ispod jame u kojoj je 1984. godine stradalo 30 rudara zbog trovanja ugljen-monoksidom.

"Rudari kažu da je ovo klasična rudarska nesreća, gde čovek nema nikakvog uticaja. Sve mere obezbeđenja bile su preduzete, ipak – rudarski inspektor, koji je na mestu nesreće, daće konačnu ocenu da li je sve bilo po zakonu", rekao je Milošević i naveo da je reč o "prirodnoj nepogodi".

Milošević je podsetio da JP PEU ima 300 pripadnika čete za spasavanje u devet rudnika, a u ovom slučaju su angažovani samo iz "Rembasa" i to je dovoljno. Pomoć je ponudila i Gorska služba spasavanja.

Miletić je rodom iz jednog sela u opštini Despotovac. Sa porodicom je nastanjen u Svilajncu i imao je veliku štetu od majske poplave u tom kraju.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво