Читај ми!

Ratel: Na Kosovu postoji verski ekstremizam

Na Kosovu postoji verski ekstremizam i potencijal za terorizam, kao što postoji i u Evropi, Aziji ili Severnoj Americi, ocenio je Džonatan Ratel, zamenik glavnog tužioca Kancelarije Specijalnog tužilaštva Kosova.

Džonatan Ratel je rekao za frankfurtske Vesti da dok god postoji visoka nezaposlenost, hronično siromaštvo i malo mogućnosti za bolji život – verski ekstremizam nalazi utočište.

List podseća da je Kancelarija Specijalnog tužilaštva Kosova (KSTK) nadležna upravo za istragu i podizanje optužbi kada je reč o slučajevima povezanim sa terorizmom, a da trenutno sprovodi dve odvojene istrage.

Ratel očekuje da će one uskoro biti okončane, a nadležni tužilac te kancelarije predstaviće optužnice.

"Trenutno, KSTK sprovodi dve krivične istrage koje uključuju određen broj ljudi. Istrage se razvijaju i očekujem optužnice u bliskoj budućnosti. Reč je o veoma ozbiljnim optužbama koje se odnose na učestvovanje i regrutovanje za terorističke aktivnosti. Ne mogu da pričam o istragama koje su u toku, ali mogu da kažem da sa kosovskom policijom imamo veoma dobru saradnju, kao što imamo sa drugim agencijama koje pomažu oko prikupljanja dokaza i daju druge forme asistencije", objasnio je Ratel.

Dodao je da postoji velika zabrinutost zbog ekstremističkih aktivnosti u čitavoj Evropi, koja se, kako kaže, "suočava sa fenomenom priključivanja mladih osoba, uglavnom muškaraca, u konflikte na Bliskom istoku, pre svega u Siriji i Iraku".

Kako i drugde u Evropi, i ovde smo veoma zabrinuti jer mladi muškarci koje su obmanuli i zaveli ekstremistički elementi, odlaze da se bore za ono što smatraju religijskim pozivom, rekao je Ratel.

Pojedini imami na Kosovu učestvuju u vrbovanju mladića da se priključe terorističkim aktivnostima, ali pitanje je može li se to dokazati u meri da dobije sudski epilog.

"Regrutovanje za učestvovanje u terorizmu je zločin. Istina, to je teško dokazati. Za procesuranje je potrebno dokazati nameru, ali i sam čin učestvovanja u regrutovanju. Veoma smo zabrinuti zbog elementa regrutovanja mladih osoba za verski ekstremizam", naveo je Ratel.

Na pitanje da li postoji pretnja od terorističkih akcija prema određenim grupama ili pojedincima na Kosovu, Ratel kaže da tu zapravo nema razlike.

"Prava pretnja je religijski i politički terorizam. Da li će osobe odlučiti da putuju u neku stranu zemlju i tamo se uključe u konflikte ili imaju ekstremističke poglede dok su na Kosovu, tu nema razlike. Upravo su ti njihovi pogledi ono što pokreće te stvari i veoma smo zabrinuti zbog njihovih aktivnosti. Ali građani ne bi trebalo da budu uznemireni, nadležne vlasti prate situaciju veoma pažljivo da bi utvrdile da se ova pojava ne umnožava", istakao je Ratel.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво